Florian Zeller: Syn. Křehký příběh o hledání životní jistoty po rozpadu manželství rodičů

30. leden 2022

Příběh otce, který se snaží pomoci dospívajícímu synovi z těžkých depresí a zároveň sám musí čelit výčitkám svědomí, že opustil svou ženu a založil novou rodinu.

Účinkují: Matěj Převrátil, Pavel Oubram, Andrea Elsnerová, Beáta Kaňoková a Miroslav Krobot
Připravila: Martina Schlegelová
Dramaturgie: Renata Venclová
Překlad: Michal Zahálka
Hudba: Jan Čtvrtník
Režie: Martina Schlegelová
Premiéra: 28. 2. 2021

Podaří se najít východisko aktérům, kteří mají tu nejlepší vůli najít řešení vzájemného soužití? Hra pojednává o těžkostech dospívání, o jedinečném vztahu mezi otcem a synem, o hledání životní jistoty po rozpadu manželství rodičů.

Autor je hvězdou francouzského dramatu

Florian Zeller je nepochybnou superstar současného francouzského dramatu. Svou reputaci si tento čtyřicátník, jehož hry jsou na českých scénách pravidelně uváděny už patnáct let, vydobyl na poli čistokrevných vztahovek.

Natáčení komedie Floriana Zellera Pravda. Hrají Ivan Trojan, Dana Černá

Největší mezinárodní renomé mu ale přinesl cyklus vážněji laděných her, které tematizují dopad patologických stavů na vztahy v rodinách. První z nich je Matka (2010), temná groteska o ženě zmateně sledující manžela, který se ji možná chystá opustit s milenkou, a syna, který se hodlá z domu odstěhovat k přítelkyni.

V této technice pokračoval ve hře Otec (2012), která se stala mezinárodním hitem. Vliv poruch paměti a postupující stařecké demence tu sledujeme očima osmdesátníka Andrého, který postupně přestává rozumět světu kolem sebe i své starostlivé dceři. 

Pocit neštěstí se nesmí zlehčovat

Rodinnou trilogii potom Zeller završil svou dosud poslední hrou Syn. Příběhem otce, který se snaží pomoci dospívajícímu synovi z těžkých depresí a zároveň musí čelit výčitkám, že opustil svou ženu a založil novou rodinu.

„Tuhle hru jsem chtěl napsat už řadu let,“ prozradil Zeller týdeníku Le Point. „Je to hra o bezmocnosti. Nic není horšího, než když se vám nedaří pomoct milované osobě, která trpí…“

Podle autora se téma dotýká spousty lidí: „Podle mě je vždycky potřeba brát pocit neštěstí nesmírně vážně, zejména u dospívajících. Neštěstí se nesmí zlehčovat.“

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc ještě týden po odvysílání on-line zdarma na portálu mujRozhlas. Další tituly můžete najít ke stažení nebo jako podcast na webu Radioteka.cz.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Michal Zahálka
Spustit audio

Související