Faustův dům: V seznamu jmen vlastníků žádný Faust nefiguruje. Proč tedy dům nese toto jméno?

Dominantou jižní části Karlova náměstí v Praze je Faustův dům. Původně gotický, pak renesančně a nakonec barokně upravený palác, který využívá Všeobecná fakultní nemocnice a První lékařská fakulta.

První zmínka o domě je z roku 1378, kdy patřil vévodovi Opavskému. V následujících staletích dům mnohokrát změnil majitele, někdo ho prodal, jinému ho zase zkonfiskovali nebo přecházel na potomky jako dědictví. V seznamu jmen vlastníků však žádný Faust nefiguruje, tak proč tedy nese dům toto jméno?

Může za to faustovská legenda o doktorovi, který upsal svou hříšnou duši ďáblu a ten ho pak odnesl do pekla dírou ve stropě. Tato legenda má původ zřejmě v tom, že několik majitelů domu se věnovalo alchymii, okultním vědám nebo fyzice. Byl mezi nimi i Edward Kelley, který se snažil pro císaře Rudolfa II. vyrobit elixír věčného mládí.

S tím Faustem to tedy bude nejspíš jen báchorka, dům, který v Praze nese jeho jméno, však přesto skrývá několik tajemných zákoutí a ve stěnách byly objeveny zazděné dětské botičky a kočičí kostry. Takže, kdo ví?

autor: Jan Herget
Spustit audio