Expedice do žaludku. Co všechno v těle ovlivňuje a jak o něj správně pečovat?

27. květen 2023

Dinosauří žaludek prý vážil 2 tuny, náš má 130 gramů. Máme ho všichni, všichni s ním máme bohaté zkušenosti, ale málo víme o tom, jak funguje. Zajímavý je už samotný fakt, jak dalece máme žaludek spojen s psychikou: když se bojíme, svírá se nám, když si nejsme jisti, jak něco dopadne, máme žaludek na vodě. Pokud se nám do něčeho nechce nebo se nám něco příčí, říkáme, že na to nemáme žaludek, a pokud jsme s někým v konfliktu a nemáme ho rádi, zvedá se nám z něj žaludek.

Nejhezčí pořekadlo se vztahuje právě k máji, času lásky, protože už naši prapředkové říkávali, že láska prochází žaludkem. Je to ale pravda? Co všechno musí náš žaludek zvládnout, jak vlastně funguje? Prochází láska žaludkem i u zvířat? A jak se k žaludku chovat, aby nám dobře sloužil? Jakými metodami lze operativně léčit obezitu? A dá se žít bez žaludku?

Expedici povedou bariatrický chirurg prof. MUDr. Martin Fried, nutriční specialistka PhDr. Karolína Hlavatá PhD. z OB kliniky v Praze a doc. RNDr. Pavel Hulva z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Spustit audio

Související