Expedice do světa tinnitu

11. prosinec 2021

Tinnitem, tedy pískáním či hučením v uších, trpí stále mladší lidé. Vzniknout může například následkem hlasitého zvuku, takzvaným akustickým traumatem. Tzv. tinnitářů v poslední době dvojnásobně přibylo v ordinaci specializované lékařky Zuzany Veldové. Podle ní za to může pandemie covidu-19. 

„Například v rámci postcovid syndromu. Pacienti, kteří nemoc prodělali, nemají v otorinolaryngologické oblasti jen poruchy čichu, chuti, bolesti hlavy a oblasti vedlejších dutin nosních, ale pociťují i velice silný nástup tinnitu a taky nespavost.“

Co tinnitus způsobuje a s čím souvisí 

Tinnitus může souviset i se stresem, který řada lidí v pandemii zažívá. Následné pískání, hučení, zvonění nebo šumění v uších, pak v člověku nezřídka rozpoutává řadu reakcí, jako jsou taky strach nebo úzkosti.

tinnitus

Tinnitus ale souvisí i s vyšším věkem a nejrůznějšími nemocemi. Jeho příčinami můžou být neurodegenerativní, kardiovaskulární onemocnění nebo nemoci štítné žlázy. Způsobit ho ale může i špatné sezení u počítače. „Doufám, že se na mě nebudou zlobit, ale IT specialisté sedí dvanáct hodin ve strnulé poloze, mají zvrácenou hlavu, zvednuté ruce, takže vnitřní ucho není zcela dobře zásobeno živinami,“ dodává Zuzana Veldová.

Není to jen moderní dobou 

I když je naše doba hlučnější než ty dřívější, není pískání, hučení nebo šumění v uších zdaleka typické jenom pro současnost. Tinnitus se objevoval už v dávných civilizacích, znali ho pravděpodobně ve starověkém Egyptě a zmínka o něm se dá najít i ve starověké Hippokratově sbírce. 

Celosvětově se délka léčby tinnitu odhaduje na dvanáct až dvacet čtyři měsíců. Je proto potřeba, aby byli lidé s tinnitem trpěliví a měli podporu rodiny a svých nejbližších. O tom, jak se tinnitus přesně léčí a v které zemi mají hlavně mladí muži největší problém s tinnitem, i o tom v Expedici uslyšíte.

Spustit audio

Související