Expedice do světa stromů (nejen) vánočních

3. prosinec 2022

Kde se rodí české vánoční stromky a jak dlouho rostou? Jak vypadá život na plantáži? A jak se žije stromům v jiných prostředích, například v alejích nebo v původních lesích? Proč stále více starých stromů kácíme? A jak mohou vánoční stromky pomoci našim lesům? Expedici vedou majitel plantáže vánočních stromků ze Šumavy František Valdman, vědec Jeňýk Hoffmeister z České zemělské univerzity, ekolog Jaroslav Bláha z hnutí Duha a ředitelka Nadace Veronica Helena Továrková.

Každé dvě vteřiny je na planetě vykácen les o velikosti fotbalového hřiště. Přestože nám stromy pomáhají žít a dýchat a provázejí nás od kolébky až do hrobu. Stromy navíc nerostou pouze v lesích. Ale i v alejích podél cest, které víc kácíme, než sázíme.

V loňském roce krajské správy silnic vysázely 10 348 stromků, ale o 7000 stromů víc vykácely. Za tři pokácené  stromy tedy vracíme do krajiny sotva 2 sazenice. Zelené čistící sítě kolem komunikací tak nenávratně mizí.

Jak to dopadne s našimi lesy, kterým podle odborníků víc než kůrovec škodí chybné hospodaření? Budou u nás ještě v budoucnu jehličnaté lesy, nebo skupiny jehličnanů uvidíme jen na plantážích vánočních stromků? A jak se o stromky na plantážích během jejich deseti let růstu pečuje a proč mají Češi kromě jedlí stále v oblibě vánoční borovičky?

Spustit audio

Související