Expedice do světa kmenových buněk pupečníku a pupečníkové krve

24. září 2022

Pupečníková krev a pupečník se dříve vyhazovaly jako biologický odpad, než se zjistilo, že obsahují vzácné kmenové buňky. Lze je využít k léčbě leukémie lymfomu i mozku. V Česku se v roce 2020 poprvé využila vlastní uchovaná krev dítěte pro léčbu mozkového poranění v důsledku úrazu.

Kmenové buňky jsou fenoménem posledních let a ty, které lze extrahovat po porodu z pupečníkové krve a tkáně pupečníku, mají bez nadsázky zázračné účinky. V současné době se používají k léčbě mozku, leukémie, lymfomu, srpkovité anémie, talasémie a dalších. Probíhají také četné klinické studie, které využívají pupečníkovou krev k léčbě autismu, dětské obrny, mrtvice nebo poranění míchy.

Filip Izsóf

Neméně léčivé účinky mají i kmenové buňky z tkáně pupečníku. Klinické studie prokázaly jejich regenerační a protizánětlivé schopnosti a úspěšně se využívají i při 3D biotisku. Již nyní mohou pomoci s léčbou neurologických onemocnění, jako např. mozková mrtvice nebo Alzheimerova choroba, využívají se ale také při léčbě diabetu, onemocnění jater, revma či těžkých zápalů plic, i v souvislosti s onemocněním COVID-19.

V České republice se v roce 2020 poprvé využila vlastní uchovaná krev dítěte pro léčbu mozku v důsledku úrazu a také byla použita pupečníková krev a tkáň pupečníku v rámci rodiny, kdy se podávala dědečkovi dítěte.

Expedici do světa pupečníku a pupečníkové krve povedou MUDr. Pavel Boček, onkolog a zakladatel Nadačního fondu Pupendo, a ředitel Národního centra pupečníkové krve v Ostravě Filip Izsóf.

Spustit audio

Související