Expedice do světa Dušiček a svátků světců i zemřelých

30. říjen 2021

Vydejte se do světa magie, víry, lidových tradic a náboženství. S nastupujícím listopadem totiž přicházejí svátky, které se slaví po celém světě a souvisejí se smrtí, zemřelými a světci: svátek Všech svatých a Vzpomínka na všechny zemřelé neboli Dušičky; ale také keltský svátek Samhain, americký Hallloween a mexický Día de muertos.

Je zajímavé, že přestože je leitmotivem všech smrt, tedy konečná fáze našeho pozemského života, přistupují k ní různé národy různě a ne všechny ji vnímají tragicky, fatálně a ponuře, ale i oslavně, jásavě a vesele. Jak vlastně všechny tyto svátky vznikly, do jaké míry se v nich  promísily pohanské rituály s křesťanskými tradicemi?

svíčka

Proč se Evropa v tyto dny zahaluje do smutku a ticha, zatímco za oceánem, především v Mexiku a Latinské Americe, pořádají ze stejných důvodů ryčné karnevaly, plné kostýmů, jídla, pití a jásavých barev?

Kde se v připomínce zemřelých vzaly dýně a proč se ve Spojených státech na Halloween v tyto dny koleduje? A proč se dušičky v Řecku slaví na začátku jara a v létě a jaká speciální jídla se při nich připravují?

Expedici do světa oslav světců i zemřelých povedou děkan Jozef Szeliga, představený farnosti u Všech Svatých v Litoměřicích; historička z Valašského muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm Lenka Drápalová, překladatelka a vysokoškolská pedagožka z University of New York in Prague Ivana Doležalová a komentátor a spolupracovník Českého rozhlasu v Řecku Thomas Kulidakis.

Spustit audio

Související