Émile Ajar: Život před sebou

28. prosinec 2018

Desetidílný zábavný i dojemný příběh z Paříže 70. let o tom, že bez lásky to opravdu nejde. Zvlášť mezi nezletilým muslimem a přespříliš letitou Židovkou.

Émile Ajar je jedním z pseudonymů Romaina Garyho, rodným jménem Romana Kacewa. Francouzský spisovatel, diplomat, filmový režisér a aviatik rusko-litevského a židovského původu svou identitu odhalil až v posmrtně vydané práci. Stal se tak jediným francouzským spisovatelem, který získal prestižní Goncourtovu cenu dvakrát, i když to pravidla neumožňují (jako Romain Gary v roce 1956 za román Kořeny nebes a v roce 1975 jako Émile Ajar právě za román Život před sebou).

Román Život před sebou vyvolal literární senzaci a byl i zfilmován v roce 1977. Pod pseudonymem Émile Ajar vydal Gary i román Soukromá linka důvěry, který taky můžete znát z rozhlasového zpracování. Publikoval i pod jmény Fosco Sinibaldi, Lucien Brûlard, René Deville nebo Shatan Bogat.

Web Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line (ještě týden po odvysílání). Audioknihy nejde stáhnout.

Čte: Michal Bumbálek
Překlad: Vladimír Saudek
Mistr zvuku: Michal Zelinka
Dramaturgie: Ludvík Němec
Pro rozhlas upravil: Jan Němec
Režie: Radim Nejedlý
Premiéra: 17. 12. 2018

Spustit audio