Egon Kulhánek bere obnovení Hudebního divadla v Karlíně jako poslání

6. leden 2012

V našem dnešním (6. ledna) pořadu Je jaká je jsme po 11:05 přivítali producenta a nynějšího ředitele Hudebního divadla v Karlíně Egona Kulhánka.

Boj o záchranu a o diváka


Hudební divadlo v Karlíně je pojem, který není třeba dlouze představovat. Od roku 1945 jej lze považovat za nejvýznamnější české hudebně-zábavní divadlo na jehož scéně údajně vystoupili osobnosti jako Charlie Chaplin nebo Stan Laurel. Příroda ovšem o osudu souboru málem definitivně rozhodla. Při záplavách v roce 2002 byla totiž divadelní budova kompletně vytopena: „Můj předchůdce udělal skvělou věc a přesunul celou scénu do Kongresového centra, kde jsme provizorně vystupovali. Prostory jsou to velice nedivadelní a byla to pro mě opravdová zkouška.“ Ředitel hudebního divadla E. Kulhánek se přesto nenechal odradit. Rozšířil distribuční síť vstupenek, přepracoval inscenace, které díky katastrofě neměly původní kulisy a doslova bojoval o každého diváka: „Z marketingového hlediska to bylo naprosto strašné. Sál nikdy nebyl plný a operety jsme díky špatné akustice vůbec nehráli, ale nakonec se nám ty dlouhé 4 roky podařilo nějakým zázrakem přečkat.“

Dracula jako původní český muzikál


E. Kulhánek se v prostorách Kongresového centra neocitl poprvé. Po základní vojenské službě nastoupil jako asistent režie v České televizi. Seznámil se tehdy se členy taneční skupiny UNO a posléze byl jejich manažer. Svůj producentský debut ovšem slavil až později. Na seznamu představení, na kterých se podílel, nalezneme podstatnou část všech úspěšných muzikálů posledních let: „Náš hlavní záměr byl udělat původní český muzikál. Dlouho jsme hledali téma a až v ranních hodinách, po několika láhvích whisky, řekl Richard Hes „Dracula“. A já jsem řekl ano.“ Právě zmíněný muzikál vidělo v ČR 1 250 000 diváků, což je 12% veškeré populace. Nad těmito čísly smekají kdekoliv ve světě a neočekávaný úspěch odstartoval následnou lačnost po zábavně-hudební tvorbě, ale např. i kariéru Daniela Hůlky. Tomu prý dopomohla k obsazení v muzikálu náhoda, protože nasazeným favoritem do hlavní role byl Daniel Landa, který se vážně zranil.

Hudební divadlo Karlín

Více informací najdete v záznamu rozhovoru se Stanislavou Lekešovou.

autor: Jan Sklenář
Spustit audio