Eboly se v Čechách bát nemusíme, říká epidemiolog

5. srpen 2014

Všechny země mají velkou starost. Ubránit se viru ebola, který se šíří v afrických zemích. Profesor Roman Prymula, ředitel fakultní nemocnice Hradec Králové, však uklidňuje celou situaci.

Na nádražích a letištích budou viset varování, jak vypadají příznaky viru ebola. Není to pro Čechy skoro zbytečné? „Riziko, že by byla ebola zavlečena do České republiky, je skutečně velmi malé,“ přiznává profesor.

Na naše území vir pravděpodobně nezavítá, jelikož nejsme cílovou zemí případných afrických uprchlíků. „Zavlečení do jiných evropských zemí je reálné, ale určitě to nevyvolá takové epidemie, jako jsou v Africe,“ uvádí vše na pravou míru ředitel fakultní nemocnice Hradec Králové.

Čtěte také

„Jedinec by se tu vyskytnout mohl, ale byla by to otázka leteckého přenosu nebo nelegálních migrantů, kteří se na lodích dostávají do Itálie nebo do Anglie,“ dodává Prymula.

Hygienou ku zdraví

U nás se ani nemusíme obávat samotného přenosu viru. V Africe se přenáší především z důvodu nedodržování hygienických zásad a jiných etických a sociálních zvyklostí. „Například s mrtvými se loučí osobním kontaktem. Dotýkají se i nakažených a tím dochází k přenosu,“ říká.

Roman Prymula

Světová zdravotnická organizace proto zavádí okamžité pohřbívání zemřelých nebo spalování. „Díky tomu by už nemělo docházet k dalšímu kontaktu,“ dodává Prymula.

Cestovatelé a turisté se zatím ani nemusí obávat vycestovat do Afriky. „Cesty do nepostižených zemí bych rozhodně nelimitoval, riziko je tam velmi malé,“ říká epidemiolog.


Příznaky horečky ebola
- bolest hlavy
- dramatická únava
- narůstající teplota
- krvácivé projevy

Pokud někdo ovšem touží cestovat do postižených zemí, musí dodržovat základní zásady. Neměl by se vystavovat kontaktu a dodržovat základní hygienu. „Na začátku jsou symptomy velmi nespecifické a těžko se z toho něco pozná, končí to však selháním orgánů,“ varuje přesto.

Největším rizikem v exotických krajích tak nadále zůstává malárie. Řada lidí navíc nechce dodržovat antimalarické očkování. Myslí si, že se dokážou vyvarovat kontaktu s komárem.

„Bezpečno není nikde. Komár si vás najde i ve čtyřhvězdičkovém hotelu nebo na letišti,“ upozorňuje profesor Prymula.

Podle čeho dostala ebola jméno? Jaké jsou dlaší nebezpečné nemoci? Jak se správně očkovat? Více si poslechněte ze záznamu v iRadiu.

autoři: Marie Retková , jra
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.