Dům Franze Liszta ve Výmaru prošel rekonstrukcí

4. duben 2011

V roce 2011 si 200. výročí narození Franze Liszta připomínají bohatou plejádou koncertů a dalších akcí také v Německu, kde geniální klavírista a skladatel rovněž působil. Dům, ve kterém během svého několikaletého pobytu v durynském Výmaru bydlel, byl po delší rekonstrukci znovuotevřen veřejnosti.

Bechsteinovo koncertní křídlo, klavír firmy Ibach, velkolepé závěsy v maďarských národních barvách, tapety či potahy na židle. Sanace střechy a především navrácení původní barvy vnější fasádě stejně jako čerstvé barvy pro vnitřní prostory. Ty doplňuje nový hudební kabinet, kde lze dvakrát denně poslouchat díla, která Liszt složil pro klavír a varhany.

Devítiměsíční restaurátorské práce, které přišly na 370 tisíc eur, nepřinesly sice převratné proměny muzea, důkladná obnova ovšem nechala zazářit celou řadu detailů. Nechybí fotografie, dobové obrazy či busta skladatelovy dcery Cosimy, druhé manželky Richarda Wagnera.

V domě Liszta, ze kterého se stalo muzeum už záhy po jeho smrti, najdeme kromě propracované multimediální výstavy původně zařízenou obývací místnost a ložnici, pracovnu, jídelnu i pokoj pro služebnictvo s malým nefunkčním klavírem, který si brával na cesty. Dům obýval Liszt až do své smrti, zemřel 31. července 1886 v Bayreuthu během Wagnerova operního festivalu.

Výmarská Nadace Klasik, která zastřešuje více než dvacet významných památek kulturního dědictví – od historických objektů, muzeí přes zámky až po parky, se snažila prezentovat období, ve kterém zde klavírista, dirigent a skladatel žil. Takzvaný Lisztův dům pochází z přelomu let 1798/99. Klasicistická budova se nachází na západní straně parku u řeky Ilm a na začátku aleje k zámku Belvedere. Před tím, než se sem Franz Liszt v lednu 1869 nastěhoval, sloužil dům výmarskému dvornímu zahradníkovi i jako ateliér pro přední malíře Friedricha Prellera staršího a Hermanna Wisliceniuse.

Pro Liszta to byla už druhá adresa, na které ve Výmaru bydlel. V letech 1848 až 1861, kdy ve městě působil jako dvorní kapelník, obýval Vilu Altenburg v Jenské ulici. Po deseti letech strávených v Římě, kde studoval teologii, se v roce 1871 do Výmaru vrátil, a to na pozvání velkovévody Carla Alexandra. Ve Výmaru trávil Liszt pouze letní měsíce, v zimě a na jaře se zdržoval v Římě a Budapešti. Výmarská léta se nesla ve znamení dirigování v opeře, komponování i pedagogické činnosti, hře na klavír i na varhany učil mladé talenty z celého světa. Fenomenální klavírista byl rovněž nadšeným organizátorem hudebního života ve městě a významně přispěl k tomu, že se Výmar stal hudebním centrem evropského významu.

Durynsko k poctě skladatele připravilo letos na dvě stovky koncertů, seminářů a výstav a dalších tematických akcí, které se konají pod mottem „ Evropan v Durynsku“ a vyvrcholí koncertem v divadle 22. října, tedy v den, kdy se skladatel narodil. Jeho jméno nese prestižní Vysoká hudební škola stejně tak jako Výmarský Lisztův festival – zlatý hřeb Durynského hudebního života, který se koná každé tři roky. 200.výročí narození virtuóza připomíná v Německu také poštovní známka v hodnotě 55 centů a desetieurová pamětní mince. Rukopisy včetně partitur z pozůstalosti Liszta střeží slavná výmarská knihovna vévodkyně Anny Amalie i místní Goetheho a Schillerův archiv.

autor: zis
Spustit audio