Dorothy Leigh Sayersová: Podezření

1. únor 2020

V ospalé atmosféře malého anglického městečka se rodí zločin. Potvrdí se podezření majitele realitní kanceláře Harolda Mummeryho v podání Jaromíra Meduny? Poslouchejte do soboty 8. února 2020.

Ještě než se proslavila jako autorka detektivních příběhů, působila Dorothy Leigh Sayersová 10 let jako textařka v reklamní agentuře, kde zakotvila po několika letech marného úsilí o odpovídající pracovní uplatnění.

Do specifického agenturní prostředí zasadila později děj své ho románu Vražda potřebuje reklamu. I v této knize vystupuje její nejznámější hrdina: exentrický amatérský detektiv, lord Petr Wimsey.

Ten později vešel do galerie čtenáři nejoblíbenějších románových detektivů všech dob. Dalším amatérským detektivem, kterého Sayersová přivedla na svět, byl bystrý obchodní cestující Montague Egg.

Sayersová v roce 1937 detektivní žánr zcela opustila. Do jeho dějin vstoupila nejen díky postavě lorda Petra, ale také jako autorka, která se nerozpakovala v detektivních příbězích reflektovat společenské otázky či soudobé historické události. 

Účinkují: Jaromír Meduna, Helena Friedrichová, Alena Vránová, Lukáš Hlavica, Jaroslava Adamová, Ivan Trojan, Vladimír Brabec, Jan Szymik a Jaroslav Vlach
Přeložila: Eva Outratová
Dramatizace: Vlasta Dvořáčková.
Hudební improvizace: Petr Mandel
Dramaturg: Jiří Hubička
Režie: Lída Engelová
Natočeno v roce 1997.

Poslouchejte mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc ještě týden po odvysílání on-line zdarma na protálu mujRozhlas. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související