Domácí játrová paštika z předminulého století
Také vás už nebaví jíst konzervované paštiky, které mají s těmi domácími společný jen název?
Díky naší posluchačce Haně se vrátíme do dob, kdy se nejen paštiky dělaly poctivě.
Poslala nám totiž ukázku z kuchařky svých babiček, tedy ještě z 19. století. Na jejich domácí paštiku budete potřebovat:
- 500 g vepřového
- 500 g telecího
- 500 g telecích nebo husích jater
- cibuli, celer, petržel a mrkev
- hřebíček, pepř, nové koření a zázvor
- žemle
- 2 vejce
- 3 ančovičky
Paštika a ančovičky?
Maso rozkrájíme na malé kousky a v hrnci je podusíme na másle. Přidáme nastrouhanou zeleninu a rozdrcené koření.
V míse utřeme játra a přidáme k nim utřené ančovičky, dvě vejce a máčenou žemli. Dušené maso vyjmeme z hrnce, umeleme a přidáme k játrové směsi.
Velkou pečící formu si vyložíme papírem, který potřeme máslem a sádlem. Až po okraj ji nacpeme paštikou, přikryjeme papírem a necháme dvě hodiny vařit v páře.
Odměnou nám je skutečně domácí paštika, u které bezpečně víme, co obsahuje. A nad to v dnešní době není.
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.