Domácí játrová paštika z předminulého století

25. únor 2016

Také vás už nebaví jíst konzervované paštiky, které mají s těmi domácími společný jen název?

Díky naší posluchačce Haně se vrátíme do dob, kdy se nejen paštiky dělaly poctivě.

Poslala nám totiž ukázku z kuchařky svých babiček, tedy ještě z 19. století. Na jejich domácí paštiku budete potřebovat:

  • 500 g vepřového
  • 500 g telecího
  • 500 g telecích nebo husích jater
  • cibuli, celer, petržel a mrkev
  • hřebíček, pepř, nové koření a zázvor
  • žemle
  • 2 vejce
  • 3 ančovičky

Paštika a ančovičky?

Maso rozkrájíme na malé kousky a v hrnci je podusíme na másle. Přidáme nastrouhanou zeleninu a rozdrcené koření.

Kuchařka

V míse utřeme játra a přidáme k nim utřené ančovičky, dvě vejce a máčenou žemli. Dušené maso vyjmeme z hrnce, umeleme a přidáme k játrové směsi.

Velkou pečící formu si vyložíme papírem, který potřeme máslem a sádlem. Až po okraj ji nacpeme paštikou, přikryjeme papírem a necháme dvě hodiny vařit v páře.

Odměnou nám je skutečně domácí paštika, u které bezpečně víme, co obsahuje. A nad to v dnešní době není.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

Zmizelá osada

Koupit

Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.