Do pražské restaurace U Pinkasů bylo poprvé dovezeno plzeňské pivo Prazdroj

Událost, která zcela změnila životy milovníků piva v české metropoli. 8. dubna 1843 přivezl forman Martin Salzmann pražskému krejčímu Jakubovi Pinkasovi na ochutnání nový ležák z Měšťanského pivovaru v Plzni. Pivo s jasnou zlatavou barvou a křišťálovou čistotou, uvařené moderní metodou spodního kvašení, mělo překvapivě skvělou chuť.

Však se také v kronice Měšťanského pivovaru píše: „Jaký obdiv nastal, když zaskvěla se zlatavá jeho barva a sněhobílá pěna se nad ní vznášela, jak zajásali pijáci, když seznali, jakou říznou, znamenitou chutí, při pivě dosud nepoznanou, honosí se tento domácí výrobek.“

Pinkas pověsil krejčovské řemeslo na hřebík

Jakub Pinkas se přesvědčil, že skvělé reference skutečně nelžou, pověsil na hřebík svoje krejčovské řemeslo a začal plzeňské pivo prodávat. Záhy přišel s další revoluční novinkou: jako první v Praze, ale dost možná i v celé zemi, čepoval plzeňský prazdroj přímo ze sudů uskladněných v kamených studených sklepech.

Nedostižná chuť vychlazeného piva proslavila Pinkasův podnik široko daleko a pověst jednoho z nejlepších plzeňských lokálů si pivnice U Pinkasů drží dodnes. V první lize plzeňských restaurací, kterou zpracovává pivní společnost Ať nám to pije patří restauraci U Pinkasů za posledních deset let hned pětkrát první místo.

Najdeme ji stále na původní adrese v centru Prahy a v jejím sklepení je dodnes k vidění pípa, na níž se u Pinkasů v polovině 19. století vytočila historicky první jiskřivě zlatá, ledová plzeň s luxusní čepicí pivní pěny.

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

autoři: Jan Kovařík , Tereza Stýblová , Lucie Konášová
Spustit audio

Související