Do pražské restaurace U Pinkasů bylo poprvé dovezeno plzeňské pivo Prazdroj
Událost, která zcela změnila životy milovníků piva v české metropoli. 8. dubna 1843 přivezl forman Martin Salzmann pražskému krejčímu Jakubovi Pinkasovi na ochutnání nový ležák z Měšťanského pivovaru v Plzni. Pivo s jasnou zlatavou barvou a křišťálovou čistotou, uvařené moderní metodou spodního kvašení, mělo překvapivě skvělou chuť.
Však se také v kronice Měšťanského pivovaru píše: „Jaký obdiv nastal, když zaskvěla se zlatavá jeho barva a sněhobílá pěna se nad ní vznášela, jak zajásali pijáci, když seznali, jakou říznou, znamenitou chutí, při pivě dosud nepoznanou, honosí se tento domácí výrobek.“
Pinkas pověsil krejčovské řemeslo na hřebík
Jakub Pinkas se přesvědčil, že skvělé reference skutečně nelžou, pověsil na hřebík svoje krejčovské řemeslo a začal plzeňské pivo prodávat. Záhy přišel s další revoluční novinkou: jako první v Praze, ale dost možná i v celé zemi, čepoval plzeňský prazdroj přímo ze sudů uskladněných v kamených studených sklepech.
Nedostižná chuť vychlazeného piva proslavila Pinkasův podnik široko daleko a pověst jednoho z nejlepších plzeňských lokálů si pivnice U Pinkasů drží dodnes. V první lize plzeňských restaurací, kterou zpracovává pivní společnost Ať nám to pije patří restauraci U Pinkasů za posledních deset let hned pětkrát první místo.
Najdeme ji stále na původní adrese v centru Prahy a v jejím sklepení je dodnes k vidění pípa, na níž se u Pinkasů v polovině 19. století vytočila historicky první jiskřivě zlatá, ledová plzeň s luxusní čepicí pivní pěny.
Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas.
Související
-
Hodím tě do Dejvic a pak si skočím na pivo. Používáte také podobné frazémy?
Praktická škola naší mateřštiny s humorem a nadhledem. Připravili Michal Jagelka a Alex Röhrich.
-
Ladislav Špaček: V restauraci se pivo pije jinak než v pivnici. A co když pěna ulpí na horním rtu?
Jsme národ pivařů a jinak se pivo pije v hospodě a jinak v restauraci. Jak je to správně společensky?
-
Různé druhy ovoce i zeleniny nebo houby a rajčata. Současné pivní trendy přibližuje sommeliérka
Které pivo je nejlepší na světě? „Každý člověk má trochu jinou chuť a každý si dá jiné pivo. Neumím říct, jestli existuje jedno na světě,“ uvažuje Marcela Titzlová.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.