Dalibor Janda při rozhovoru ve studiu zahrál. Live. Žádný playback!

16. březen 2018

Koncert v přímém přenosu. I tak vypadalo povídání s Daliborem Jandou, který ve studiu zahrál na kytaru. Zpívalo mu to stejně dobře jako před třiceti lety. 65. narozeniny, které má 21. března 2018, oslaví už 19. března v Lucerně. Lístky jsou už přes dva měsíce vyprodané.

„Lucerna, to je svatostánek, má obrovskou auru,“ říká Dalibor Janda. Za svoji kariéru odehrál na 4500 koncertů, a byl zvyklý vyprodávat stadióny a sportovní haly. Nebál se ani zahrát live ve studiu, když ho moderátor a muzikant Jiří Holoubek překvapil s kamerou.

Ve videu můžete slyšet, že má prakticky pořád stejný hlas. Jaký má hlasový rozsah? „Určitě přes tři oktávy. Jednou chtěl Dalibor Gondík dětem zazpívat moji klíčovanou a říkal, že si pěkně naběhl,“ směje se muzikant, který si 90 % písniček skládá u kytary. Zbytek u piana.

Kvůli dobré melodii vstanu i ve tři ráno

„Když se mi objeví melodie v mozku, tak vstanu i ve tři ráno, a nazpívám si to.“ Teď už s přáteli na kytaru nehraje. „Ale dřív často. Letušky na to dodnes vzpomínají. Písničky jsem jim hrál ještě dřív, než se začaly hrát v rozhlase.“ Asi proto se nebál to na kytaru rozbalit živě i ve studiu.

Dalibor Janda

Turné k jeho 65. narozeninám koncertem v Lucerně nekončí. Pokračuje sérií v Česku i v zahraničí. Zakončí ho koncert 5. prosince v Bratislavě. Vyjde i další CD – ohlédnutí za 35 lety kariéry. „Je tam i knížečka, ve které je 65 věcí, které mě v životě zaujaly. Třeba se lidi zasmějí a podiví, čím se zabývám.“

Lidi nekupují CD, chtějí živou hudbu

V 80. letech jezdil 25 koncertů měsíčně. Později chtěl počet snížit, ale rozpadla se mu kvůli tomu kapela Prototyp. „Řada kamarádů začala tehdy podnikat. Já jsem si založil vydavatelství Hurikán. Naštěstí od jiných jsem zůstal v oblasti hudby, a dobře jsme se tím živili.“

Koncerty jezdil Dalibor Janda do roku 1998. Pak hrál hlavně na firemních akcích. Přišla doba, kdy se přestaly prodávat CD. „Lidi zase chtěli živou muziku. To jsem pochopil asi před dvanácti lety. Začali jsme zase hrát.“ Dnes s ním zpívá i jeho dcera Jiřina Anna.

Od Presleyho až po Vlacha

Skoro polovinu života prožil Dalibor Janda ve vesničce Drahotuše u Hranic. Založil tu vesnickou kapelu. „Tehdy jsem chtěl stanout na prknech, která znamenají okres. Když se mě ptali, proč mám takový hlas, říkal jsem, že v Drahotuších pořád fouká vítr.“ Nechal se pak přesvědčit od kamarádů a kolem třiceti dal výpověď v Sigmě v Hranicích a vyrazil do Prahy.

„Bydlel jsem na ubytovně, pracoval čtyři roky na letišti a čekal na zázrak. Mezitím jsem si složil kapelu. Zlom přišel v roce 1978. Kamarád chtěl, abych mu zahrál na narozeninách. Hrál tam i pan Čejka z Orchestru Karla Vlacha. Zazpíval jsem Only you. A pan Čejka mě oslovil, pak jsem se seznámil s Jiřím Hrzánem a dostal angažmá v jeho pořadu. A tak to začalo.“

Dalibor Janda

Proč se rozhodl pro vlastní tvorbu? Kdo mu napsal písničku, když udělal občas výjimku?

autor: zk

Související