Cyklistice se v Hradci Králové daří. Město získalo titul Cykloměsto roku a také novou cyklostanici

27. březen 2024 09:10

Lidé v Hradci Králové budou moci už brzy začít využívat novou servisní cyklostanici. Město ji získalo spolu s titulem Cykloměsto roku 2023. Sloužit bude veřejnosti k údržbě a opravám jízdních kol, kočárků nebo třeba invalidních vozíků. Na hradeckém magistrátu si takzvaný "CykloHub" prohlédla i reportérka Adéla Kavříková.

Čtěte také

Nový samoobslužný servis jízdních kol v Hradci Králové je vybavený nářadím nebo třeba pumpičkou na dofukování pneumatik. Kromě cyklistů ho k drobným opravám budou moct využívat také vozíčkáři nebo maminky s kočárky. Je to další krok k tomu, jak ve městě zlepšit podmínky pro cyklisty.

„Měly by tam být tři montpáky, ty tady jsou. Jsou tady imbusové klíče, torx klíče, pak samozřejmě oba dva typy šroubováků, klíče klasické a takový univerzální klíč na různé velikosti,“ co všechno lidem nový samoobslužný servis nabídne, popisuje městský cyklokoordinátor Karel Šimonek.

Nářadí je zavěšené uvnitř kovové konstrukce. Ta má na výšku zhruba metr a půl a prozatím stojí na magistrátním dvoře. „Chceme to dát k trase Labské stezky, mezinárodní dálkové cyklotrasy, aby to bylo v centru, aby to bylo dobře dostupné. Je tam poblíž občanská vybavenost, stanice labských parníčků, jsou tam lavičky, takže to místo jsme zvolili tady a myslím si, že bude fungovat.

Čtěte také

Nová cyklostanice bude stát hned vedle stojanu na kola, který Hradec získal jako ocenění za titul Cykloměsto roku už před šesti lety. Výzvu, kterou organizátoři pojmenovali „Do práce na kole" každoročně vyhlašuje spolek AutoMat.

„Vycházeli jsme z dotazníku, který se subjektivně ptá lidí na to, jak se cítí na infrastruktuře, která v daném městě je. Jsou tam taky otázky na to, jestli to město postupuje dopředu, jestli vidí, že se to město komplexně rozvíjí v cyklodopravě, vysvětluje vedoucí projektu Do práce na kole Dominika Lenthárová.

„Je fajn, že to vypadá, že Hradec vyjadřuje podporu městské cyklistice a budeme rádi, když Hradec Králové bude opravdu inspirací pro další města.

Čtěte také

V tom, jak Hradec Králové vychází cyklistům vstříc jsou podle náměstka primátorky Lukáše Řádka zatím stále rezervy. „V mnoha případech jsme v jakémsi kompromisu, který nevytváří úplně vstřícné prostředí pro cyklisty ani motoristy. Naším cílem je, aby Hradec byl ještě bezpečnějším a lepším místem pro cyklisty především realizací oddělených bezpečných cyklostezek tak, abychom se nebáli do města pustit třeba svoje dítě nebo babičku.

Jedním z takových případů, které by mohly ve městě podmínky pro cyklisty zlepšit, je podle náměstka třeba dokončení cyklostezky v úseku mezi Zděnou boudou a Lesním hřbitovem na okraji městských lesů. Aktuálně musí cyklisté a bruslaři trasu zdolávat společně s auty a autobusy městské hromadné dopravy.

Spustit audio

Související