Cvrček v karamelu? Nesmíte přemýšlet nad tím, co jíte, ale jak to chutná

19. prosinec 2013

Hostem Dvojky a Evy Kvasničkové byl David Švejnoha, cestovatel, fotograf a propagátor tzv. entomofágie, neboli konzumace hmyzu.

David Švejnoha už uspořádal víc než 400 cestovatelských a multikulturních besed po celé republice, procestoval Afriku, Jižní Ameriku a Asii a jeho zájem se soustředí na mapování přírodních národů napříč celým světem. Rozvíjí kurzy světových kuchyní a pozornost upřel také na tzv. entomofágii, neboli konzumaci hmyzu coby potraviny. Na mnoha osvětových akcích tak díky němu můžete ochutnat degustační menu třeba v podobě restované larvy zlatohlávka na salátu z červené čočky, cvrčků na másle s domácím hmyzím chlebem, grilovaného sarančete na polentě a mnoha dalších delikates.

Hmyz jako potravina budoucnosti
Konzumace hmyzu je představa, která u mnohých lidí vzbudí údiv a možná i odpor. „Stravovací návyky se budují v dětství, takže kdyby nás maminky krmily brouky, bylo by to pro nás normální. V New Yorku jsou 3 restaurace, které nabízejí hmyz a jedna se otevírá i v Paříži.“ Pro nás jsou cvrčci, sarančata a podobná havěť především škůdci. Čím nám mohou být prospěšní? „Rovnokřídlý hmyz má v sobě až 60% proteinů. Když si uvědomíme, co všechno obsahuje, tak by se do budoucna mohl používat do přípravků pro seniory nebo sportovce. Mohl by být také vítaným zpestřením našeho jídelníčku. Poprvé jsem ho ochutnal v Zambii a zjistil jsem, že to náramně chutná. Cvrček je např. výborný. Pro člověka jsou konzumovatelné až tři tisíce druhů.“ Po kterých bychom sáhnout, pokud se rozhodneme dát si hmyz na talíř? „U nás existují velkochovy a hmyzí farmy. Jíst bychom měli jejich produkci, protože hmyz na sebe dokáže vázat těžké kovy a chemikálie. Takže bych nedoporučoval lehnout si do trávy a začít jíst. Hmyz bychom také měli napřed tepelně opracovat.“

Jak začít s entomofágií?
Kdo najde v talíři červa, jde si obvykle stěžovat. Ale co např. cvrčci v karamelu? Jak překonat psychickou bariéru? „Obvykle jde o první pokus. Nesmíte přemýšlet nad tím, co jíte, ale jak to chutná. Můžete přidávat do cereálií sušený hmyz nebo ho přidat do pečiva. Akce, na kterých se ochutnává, jsou zábavné. Lidé jsou zpočátku zdrženliví, ale ve většině případů lidé ochutnají.“ Co se týká nutriční hodnoty, člověku stačí na den hrst hmyzu. „Hmyz ekonomičtější a ekologičtější. Vezměte si např. kolik krmiva a péče je potřeba k tomu, abychom vyprodukovali kilo hovězího.“

autor: eh
Spustit audio