Čokoládový Macharův dort od Myšáka je legendou už více než 100 let

Cukrárna Myšák byla otevřená v roce 1904 v pražské Vodičkově ulici, na místě dnešní pasáže divadla ABC. V bývalé cukrárně pana Jandy se František Myšák vyučil a zůstal tam 20 let. Po svatbě s Anežkou Holubovou cukrárnu převzali.

V roce 1911 koupili Myšákovi dům hned naproti, celý podnik tam přestěhovali a podařilo se jim vybudovat moderní rodinnou a studentskou cukrárenskou kavárnu, jak se jí říkalo. Mezi jejich zákazníky patřili slavní umělci a sportovci, pekly se tu dorty pro Masaryka nebo Beneše. K Myšákovi rád chodil i básník a prozaik Josef Svatopluk Machar. Jeho jméno nese dort, který u Myšáka připravují dodnes.

Legendární Macharův dort

Pojmenování vzniklo před více než sto lety, v roce 1919. Machar si v cukrárně oblíbil pařížský dort s čokoládovou smetanou. Jednou si nechal z cukrářské dílny zavolat a představit autora tohoto dortu, cukráře Václava Hořeního. Chválil ho, Hoření měl z pochvaly radost a jako velký Macharův ctitel se básníka zeptal, zda by po něm dort mohl pojmenovat. Tak vznikl Macharův dort a tento název se udržel po celou existenci Myšákovy cukrárny.

Cukrárna Myšák ve Vodičkově ulici v Praze

K Myšákovi chodila celá řada slavných osobností – spisovatelé (např. Guth-Jarkovský), umělci z hudebního světa (třeba Ema Destinnová), výtvarníci, sportovci i herci. Myšák dodával dezerty oběma prvním československým prezidentům. „A v cukrářské dílně se při práci zpívalo,“ vzpomínal syn Karel Myšák.

Slavná pražská cukrárna

Cukrárna byla rodinný podnik. Myšákovi měli tři syny: Karla, Františka a Antonína. Tatínek se jako cukrář staral o kvalitu výroby, maminka o organizaci. František a Antonín se vyučili v oboru a později v cukrárně pracovali i jejich manželky, strýc, teta, neteře i synovec.

Dílek Macharova dortu

František Myšák vše promýšlel do posledního detailu – dbal na vysokou kvalitu surovin. O zaměstnance se dobře staral. Svou firmu předal synovi Františkovi, který byl stejně jako otec opravdovým mistrem oboru. V roce 1922 nechal František Myšák dům rozšířit o tři patra. Doprostřed cukrárny byl na zakázku vyroben expresionistický prodejní pult, v prvním patře byla kavárna, která byla s cukrárnou spojená mramorovým schodištěm.

Dezerty, zákusky a dorty

Mezi originální recepty cukrárny Myšák patřily pomerančové placičky a karamelový krém. Typickými dezerty v nabídce byly ledovky, indiánky, debošky, trdlovec nebo modelované ovoce. U Myšáka prodávali i takzvané divadelní bonbony v lýkových pytlících, aby mlsající během představení nerušili šustěním.

Současný šéfcukrář cukrárny Myšák Lukáš Pohl považuje tvůrčí přístup, respekt k lidské práci a kvalitní suroviny, tedy to, co ctil původní majitel, za nadčasové principy. Proto je společně se svým týmem uplatňuje v Myšákovi i dnes.

„V Myšákovi držíme českou klasiku, do které dáváme svůj nápad a suroviny, o kterých víme a chceme říkat všechno. Máslo, smetana, vejce, ovoce a další ingredience mají kvalitu, kterou nelze ničím nahradit. Vracíme se tak do časů, kdy mezi cukráři vládla poctivost, úcta k řemeslu, ale i k řemeslníkům a k zákazníkovi. Právě takové byly hodnoty pana Myšáka,“ říká Lukáš Pohl.

Lukáš Pohl