Co si Věra Nosková nemůže „osahat“ to pro ni neexistuje

10. květen 2013

Propagátorka kritického myšlení, spisovatelka Věra Nosková, má na svém kontě úctyhodných 41 fejetonů v Týdeníku Rozhlas. Ze sesterské stanice Vltava to tedy do křesla pro hosta Dvojky neměla daleko.

Neklidná Věra Nosková

V. Nosková o sobě sama říká, že je tvorem neklidným, který nedovede dlouho setrvat u jedné činnosti. Vystřídala neuvěřitelné množství profesí. Od uklízečky, cukrářky, učitelky až po spisovatelku a jistá neposednost se prý promítá i do jejího tvůrčího psaní: „Román, který mám právě rozepsaný, půl roku odpočíval a já si mezitím napsala scénář na motivy jedné ze svých knih. Baví mě totiž učit se nové věci, tak jsem se vrhla na scenáristiku. Teď mám doma scénář a trochu nevím co s ním.“ Práce před kamerou ovšem není V. Noskové cizí. Jako žurnalistka totiž vyhledávala témata pro oblíbené televizní pořady Klekánice nebo Na vlastní oči. Zajímala se především o oblast týkající se podvodných léčitelů a bojovala proti jejich nekalému jednání, které se v tomto prostředí prý často vyskytovalo.

Život po životě, falešná naděje

Autorka je také jednou ze zakládajících členek spolku Sisyfos, tedy Českého klubu skeptiků. Je to spíše vzácnost, že ženy tíhnout ke zcela racionálním uvažování, často totiž právě ony mají sklony důvěřovat numerologii, horoskopům nebo třeba kartám. Co tedy přimělo V. Noskovou vydat se ve svém životě tímto směrem? „Já myslím, že se nám za minulého režimu hodně lhalo. Já jsem na takové to balamutění získala jistou alergii. Navíc jsem vyrůstala v ateistické rodině mezi vědci, takže jsem měla do života dobrou průpravu i sadu kvalitních otázek pro svou budoucí profesi.“

Bludné balvany - cena Českého klubu skeptiků Sisyfos

Spisovatelka, podle jejích slov, nevěří na alternativní způsoby léčení nebo diagnostiky a v podstatě odmítá vše, co by nebylo hmatatelné nebo prokazatelné současnými, vědeckými postupy. Např. je v rozporu s populárním spisovatelem, lékařem a psychologem Raymondem A. Moodym, který se zabývá především tématem života po životě: „Je to všechno pouze záležitost mozku a chemie. V očekávání smrtí se do krve vyplavuje endorfin a celá řada ostatních látek, které dovedou měnit naše vědomí. Tělo nám přestává správně fungovat.“ V. Nosková se prý opírá výhradně o práce renomovaných vědců a odborníků. Právě na základě jejich tvrzení a studií si na celou problematiku vytváří objektivní názor.

Více si poslechněte na začátku článku, v audio záznamu.

autor: Jan Sklenář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.