Co čeká Izrael po dnešních volbách

11. únor 2009

Izrael dnes v předčasných volbách zvolil dosud vládnoucí stranu Kadima - v čele s Cipi Livniovou. Co ji nyní čeká?

Zlaté pravidlo, aplikovatelné na všechny životní situace, říká, že lidem se má splnit, co si přejí - už jen kvůli tomu, aby jim pak došlo, co že si to vlastně přáli.

Sen se splnil i Cipoře Livniové řečené Cipi: jak napovídají první výsledky izraelských voleb, vyhrála souboj o voličskou přízeň právě tato bývalá agentka tajné služby Mosad se svou středovou stranou Kadima. Přitom to dlouho, a vlastně ještě těsně před volbami, vypadalo na vítězství pravicového bloku Likud vedeného Benjaminem alias Bibi Netanjahuem.

Výsledky voleb jsou příjemným překvapením pro svět, který by si přál další pokračování mírového jednání Izraelců s Palestinci - a tady by Cipi Livniová byla lepší zárukou než Bibi Netanjahu, který se vůči Palestincům v předvolebním klání vymezoval podstatně ostřeji.

Je to samozřejmě velice příjemné překvapení i pro Cipi Livniovou. Tu mnozí komentátoři odepisovali v předstihu - jako kandidátku, která ve volbách musí nutně propadnout, poněvadž izraelští voliči, kteří si přejí hlavně bezpečnost, chtějí mít jakožto bezpečnostní pojistku v čele vlády bezpečnostně ostříleného muže. Vítězství Livniové vytřelo těmto analytickým suverénům zrak.

Je ale Cipi Livniové co závidět? Její volební triumf bude asi krátkodechý. Teď bude zapotřebí sestavit vládu - a k tomu má vítězka vzhledem k rozložení sil na izraelské politické scéně o dost horší předpoklady než poražený Bibi Netanjahu. Zkrátka, je to Pyrrhovo vítězství na izraelský způsob. Něco, z čeho mohou mít všichni sousedé Izraele velkou bžundu. A něco, čemu nemohou rozumět - když výsledek jejich voleb bývá spolehlivě dopředu daný.

autor: msl
Spustit audio