Chystáte oslavu, která se neobejde bez dortu? Víme, kdo dostane první kousek

Narozeniny, svatby, významné události si většinou žádají dort. Jak ho ale porcovat a proč se neobejdete bez ubrousku? Poradí Ladislav Špaček.

Dort by měl vždycky krájet hostitel s hlavním hostem. U svatby to jsou ženich s nevěstou, kteří krájejí svatební dort a o tento slavnostní úkon se společně dělí.

Pokud probíhá oslava narozenin, krájí dort hostitel. Ale vždy ukrojí jen první dílek. Ty ostatní už krájí specialista, cukrář nebo obsluha. Dort by se měl nakrájet na příslušné dílky. Jako první by měl dostat první dílek dortu nejvýznamnější host, například oslavenec, potom dámy, muži a nakonec děti.

Dort jíme ze svého talířku dezertní lžičkou, a to tak, že nejprve začínáme na u špičky, a směřujeme k širšímu konci dortu, kterým obvykle končíme.

Rada na závěr: Nezapomeňme mít v levé ruce ubrousek, protože dort je přece jenom trochu riskantní záležitost a je možné, že by nám něco ulpělo na rtech nebo v koutku úst. Pak si vždy pomůžeme ubrouskem.

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru.

Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

autoři: Patrik Rozehnal , djo