Chibyčky. Pohádka o tom, proč se nemusíte bát dělat chyby

3. září 2023

Říká se, že chybovat je lidské. Přemýšleli jste ale o tom, proč lidé chyby dělají? Proč tak často zakopávají, koktají, pletou si slova, lžou, podvádějí či zapomínají a tak dále? Můžou za to Chibyčky, bytosti, které ztělesňují chyby. Jejich úkolem je udělat lidi lepší. Chybami se totiž člověk učí! Co se ale stane, když jedna taková Chibyčka zůstane za krkem malého Adolfa pětatřicet let? V pohádce uslyšíte Veroniku Lazorčákovou, Miloslava Königa, Marii Švestkovou a další herce.

Účinkují: Veronika Lazorčáková, Tereza Švejdová, Marek Lambora, Pavel Čeněk Vaculík, Tereza Bebarová, Lubor Šplíchal, Marie Švestková, Jakub Král, Lukáš Vejšický, Miloslav König, Ivana Machalová, Hana Mathauserová, Jana Stryková, Jakub Žáček, Vratislav Hadraba, Gustav Hašek, Mikuláš Čížek a Barbora Poláchová
Napsala: Barbora Haplová
Dramaturgie: Lenka Veverková
Zvukový mistr: Ladislav Reich
Zvukový design: Stanislav Abrahám
Režie: Petr Vodička
Premiéra: 15. 5. 2022

Slyšeli jste někdy o Chibyčkách? Jsou to bytosti, které ztělesňují chyby, a jejich úkolem je udělat lidi lepší – trpělivější, ochotnější, statečnější, láskyplnější... Chybami se totiž člověk učí! Když člověku sedne taková Chibyčka za krk, začne víc chybovat. Když z něho seskočí, síla Chybičky zmizí, člověk se poučí a chyby dělat přestane. Co když se však nějaká Chibyčka zapomene a zůstane za lidským krkem třeba pětatřicet let?

Chibyčka Berta se bojí udělat jakoukoli chybu. Je věčně ustrašená a navíc ve škole nedává vůbec pozor. Při školní exkurzi do lidského světa zachrání život malému chlapečkovi, který se zrovna chystá vlézt do silnice plné aut. Skočí mu za krk, ale pak už nesleze. A Adolf se od té doby jen a jen bojí. Učí se od rána do večera, aby byl ve škole premiantem, má strach oslovit jakoukoli dívku, neriskuje, není spontánní a hravý. Jak se žije, když se neustále bojíte udělat sebemenší chybu? A je to vůbec šťastný život?

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.