CHAT: Správná smečka

11. květen 2018

Jak velkou roli hraje stáří či plemeno psů? Jak zabránit střetům? Na otázky odpoví v pátek 11. května v 10:30 psí trenér František Šusta.

Častým důvodem, proč se lidé zbaví psa, bývá to, že si pořídí domů více psů, kteří se pak ale kvůli různým dispozicícm špatně snášejí. Nejde jen o to, že některá plemena jsou pracovní, společnenská, lovecká a tím pádem mají různou motivaci a jinak reagují v podobných situacích. Různá plemena mají také trochu odlišné komunikační prostředky a nemusejí si vždy porozumět. Výrazové prostředky pittbula a československého vlčáka se například budou obrovsky lišit a proto pro sebe mohou být nečitelní. Velkou roli může hrát i věkové složení domácí smečky a poměr pohlaví. Častým konfliktem bývá třeba to, když mladší pes stejného plemene začne dorůstat psa staršího a má tendenci vystřídat ho v hierarchii.

autor: František Šusta
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.