CHAT: Jak uskladnit zeleninu?

6. říjen 2017

Zima se blíží, a pokud jste letos vůbec něco vypěstovali, měli byste zeleninu taky řádně uskladnit. Jak? Své zkušenosti a rady nabídnou Ludmila Dušková a Jan Kopřiva. Ptejte se po vysílání poradny, v cca 10:40 hodin.

„Část sklizně zeleniny uchovávejte nezakonzervované v přirozeném stavu,“ říká Jan Kopřiva. Na kořenovou zeleninu se běžně používají bedýnky s pískem. Problém je v tom, že sklepy jsou příliš suché, někdo ho nemá vůbec.

Jak na to? 
  • zeleninu zhruba očistěte od zeminy 
  • nechte ji lehce proschnout 
  • odstraňte veškeré poškozené části, protože musí být v bezvadném stavu

Kořenová zelenina patří do pytle

Na uskladnění petržele, mrkve, pastináku, celeru, ale i červené řepy nebo kedlubnů postačí silnější igelitový pytel. Nahoře jej přehrneme do manžety, postavíme na konečné místo a do poloviny (maximálně až dvou třetin) jej naplníme kořenovou zeleninou. Nahoře musí zůstat otevřený, manžeta zabraňuje přilnutí stran. Pokud máte sklep hodně vlhký, můžete do stran vyrazit několik otvorů pro lepší větrání.

Další variantou je perlit místo písku. „Je to inertní stavební materiál, který se prodává i v malých pytlích v zahradnických prodejnách. Dá se zalévat, velmi dobře udržuje vlhkost a je čistý a neplesniví,“ dodává Ludmila Dušková.

autoři: Ludmila Dušková , Jan Kopřiva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.