„Charme Look mi připomíná manžela. Oba jsou stejně moudří,“ tvrdí trenérka a žokejka Martina Růžičková

11. říjen 2016

Kdo letos sledoval Velkou pardubickou, byl svědkem jejího velkého úspěchu jako trenérky vítězného koně. Taky proto se jí říká Váňa v sukních. „To nejsem, nemám tak křivé nohy,“ směje se. „Ale je to milé a je to pro mě čest.“ Rozhovor o koních a koňáctví.

„Být favoritem je svazující. Nervy jsou to neuvěřitelný! Člověk si říká, jestli tréninků nebylo moc nebo naopak málo,“ popisuje své pocity Marina Růžičková, historicky teprve druhá vítězná trenérka z Pardubic. Co to vlastně obnáší? Krmení, veterinář, kovář a nikdy nekončící práce kolem zvířete.

Mašina jménem Charme Look

Vítězného koně Charme Looka měla jet původně Bára Málková, ale zranila se. Místo ní jel Jan Faltejsek. „Charme Look běhá podobně jako Orphee des Blins, se kterou vyhrál,“ vysvětluje rozhodnutí a spokojeně se usmívá výrokům žokeje o tom, že Charme Look je mašina a že se jen vezl.

Nech to koňovi

Jeho největší zbraní je prý kromě výkonnosti moudrost. „Připomíná mi manžela. Oni jsou oba stejně moudří,“ tvrdí Martina Růžičková. Jenom u koně nikdy nevíte, na čem jste. „I kdyby běžel po rovině, nevíte, jestli doběhne,“ ujišťuje žokejka, o které se tvrdí, že je Váňou v sukních.

autoři: Tomáš Voženílek , eh
Spustit audio