Český párek v rohlíku pochází z Českých Budějovic. Vymyslel ho řezník Václav Masopust a dal mu jméno pikador

Většina z nás určitě zná pojem párek v rohlíku, ale už možná neví, že na jihu Čech, zvláště v Českých Budějovicích, mu tamní rodáci neřeknou jinak než pikador. Aby ne, vždyť právě tam před 51 lety pikador vznikl. Byly doby, kdy pikador mezi rychlým občerstvením doslova kraloval. Dnes už je to jinak.

Českobudějovický pikador má své stálé zákazníky, ale nabídka trhu je dnes tak široká, že už je pikador takřka na okraji zájmu. To můžeme doložit tím, že třeba v českobudějovické Lannově třídě je občerstvení, které provozuje Vladimír Dědouch a které prakticky jako jediné dnes v centru Českých Budějovic nabízí tradiční pikador. Další nabídka je až v bufetu plaveckého bazénu nebo na periferii v obchodním středisku.

Legendární pikador

„Před několika lety jsem vymyslel koncept Českobudějovické řízkárny ovšem s tím, že zachovám právě pikador, tedy klasiku párku v rohlíku s kečupem nebo hořčicí, jako rychlé občerstvení za nízkou cenu,“ vysvětluje Vladimír Dědouch.

Jaroslava Hofmanová při přípravě párku v rohlíku, tedy českobudějovického pikadoru

U stánku s občerstvením si přejí pikador nejčastěji maminky, které jej kupují pro své malé děti, někteří studenti a pak senioři. Lidé středního věku dávají přednost spíše hamburgerům nebo řízkům, tedy vydatnějším jídlům.

Podle Vladimíra Dědoucha jej vedla k udržení pikadora především nostalgie. A ta je namístě, protože pokud se od jeho stánku rychlého občerstvení vydáte po Lanově třídě dál k Černé věži a náměstí, dojdete ke Krajinské ulici. A právě tam se před jedenapadesáti lety začal pikador poprvé prodávat.

Několikrát po sobě se musí také párek namočit ať do kečupu, hořčice nebo majonézy

První párek v rohlíku

Koncept vymyslel českobudějovický řezník Václav Masopust. Jak se v různých pramenech shodně uvádí, inspiraci našel při dovolené ve Španělsku, a to jak v receptu a výrobku samotném, tak názvu. Protože Pikador je podle definice zápasník s býky vyzbrojený kopím.

Řezník Václav Masopust dostal v roce 1973, tedy rok po vzniku pikadoru, jako mimořádnou odměnu za tento zlepšovací návrh, tisíc korun. A protože v roce 1972 podal zlepšovacích návrhů několik, dostal navíc i mimořádnou odměnu, týdenní zájezd do Sovětského svazu.