Časopis Čtyřlístek. Kreslená legenda zrozená z lásky a vína

Pravděpodobně jste ho četli a dost možná ho ještě máte doma. Časopis Čtyřlístek vychází už déle než půl století a za tu dobu se úspěšně popasoval se všemi nástrahami, ať už jeho existenci ohrožoval Vladimir Iljič Lenin nebo Walt Disney. Kdo by neznal Myšpulína, Fifinku, Pinďu a Bobíka. Jejich první příběh vyšel 15. května 1969 a kreslíře Jaroslava Němečka ani ve snu nenapadlo, že kvartetu z Třeskoprsk zasvětí celý život.

Absolvent střední umělecké školy obdivoval Mikoláše Alše, Pabla Picassa, chtěl tvořit sochy a plastiky. Jenže v roce 1968 odjel s novomanželkou na dovolenou do Itálie, kde mu učarovaly barevné komiksové časopisy. Něco takového u nás chybělo a mladý kreslíř se to rozhodl změnit. Vždycky říkal, že se Čtyřlístek zrodil z lásky a vína. Čtyři postavičky vymyslel s přispěním milované manželky během jediného odpoledne, kdy popíjeli víno dovezené z Itálie.

Redakci zaplavily žádosti o pokračování

Maketu prvního čísla ukázal ve vydavatelství Orbis, kde pracoval, a zanedlouho se na stáncích objevil příběh s podtitulem Vynález profesora Myšpulína. S pokračováním nikdo moc nepočítal, jenže redakci zaplavily žádosti o pokračování, takže Němeček ještě do konce roku namaloval dalších pět čísel. V roce 1970 se k němu přidala scenáristka Ljuba Štíplová.

Náklad Čtyřlístku rychle stoupal, jenže papír byl tehdy nedostatkovým zbožím a kvůli časopisu se ocitlo v ohrožení vydávání spisů Lenina a Engelse. Mnozí chtěli Čtyřlístek zrušit, ale čtveřice kamarádů všem nástrahám odolala.

Chcete, aby v průvodu kráčelo prase?

Stejně tak odolala pokusům o politické angažování. Autoři vzpomínali, že jim v tomto ohledu prokázal neocenitelné služby Bobík. Stačilo se před každou komisí zeptat: „Opravdu chcete, aby v prvomájovém průvodu kráčelo prase? Nebo aby nosilo červený šátek?

Po roce 1989 mnozí prorokovali, že Čtyřlístek nebude mít šanci proti západní konkurenci v čele s postavičkami Walta Disneyho. Ani tento černý scénář se ale nenaplnil. Jaroslav Němeček letos oslavil 80. narozeniny, přesto stále tvoří a tiše doufá, že se dožije čísla s pořadovým číslem 1000. Pokud vše půjde podle plánu, mělo by vyjít v roce 2040.

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

autoři: Jan Kovařík , Jitka Novotná , Tomáš Kaucký
Spustit audio

Související