Byli jsme v zákulisí největšího plesu v zemi. Jak se dělá catering pro celebrity?

Rozhodli jsme se zjistit, jak se zajišťuje občerstvení a večeře pro hosty velké společenské akce. Vydali jsme se před začátkem Plesu v opeře v Praze do zákulisí Státní opery. O tisícovku hostů se musí postarat přes 120 kuchařů a číšníků.

Cateringem se rozumí služba, která se na pořádané akci stará o jídlo a pití zvaných návštěvníků. Milovníci češtiny se na nás možná budou trochu zlobit, protože nepoužíváme české slovo, jenže jeho české ekvivalenty nejsou přesné. A to přesto, že cateringové služby jsou známé už od starověku. Šlo typicky o vojenské nebo rodinné oslavy. Dnes je máme často spojeny třeba s filmovým natáčením, kongresy nebo se společenskými událostmi jako je třeba Ples v opeře.

Skládání ubrousků

Ze zákulisí: Catering pro Ples v Opeře

Iva Kestřánková sedí se dvěma kolegyněmi v jedné z loží Státní opery. Už tři hodiny tu skládají ubrousky pro slavností večer. „Celkem jich má být 610,“ smějí se děvčata a ukazují, že jsou právě asi tak v polovině. Ubrousky pro slavnostní tabule už skládaly v prostorách Pražského hradu, nebo v Paláci Žofín.

Vše musí být mobilní

Pokud pro vás nejsou peníze limitem, cateringové udělají opravdu, co si řeknete. Tvrdí to alespoň Jan Mudroch ze společnosti Zátiší. „Není problém uspořádat akci libovolného rozsahu, klidně někde na poli. Všechno potřebné si přivezeme, a když je potřeba, na místě postavíme i kuchyni.“

Ze zákulisí: Catering pro Ples v Opeře

Prostor na nádobí je venku

Ze zákulisí: Catering pro Ples v Opeře

Venkovní kuchyně roste i na chodníku vedle Státní opery. Vedle ní bude prostor na špinavé nádobí. V budově Opery v tomto směru nejsou zařízení Použité nádobí, proto po akci odvezou do provozoven cateringové společnosti. Jde o zhruba 100 palet inventáře, které musely být před začátkem plesu rozneseny po patrové budově rozlehlé Opery.

Boj s chladnoucími pokrmy

Na akcí podobných této je třeba nepodcenit vzdálenost kuchyně od obsluhovaných strávníků. Aby hosté neměli jídlo studené, budou talíře nahřívány na vyšší teplotu, než je běžné a s jídlem se k hostům musí opravdu spěchat, kladl na srdce sedmdesáti číšníkům krátce před zahájením zástupce ředitele Mudroch. Ples navštívila zhruba tisícovka lidí, kteří byli rozděleni do dvou skupin - jedna dostala pětichodové degustační menu, zbytek měl k dispozici samoobslužný bufet.

Ze zákulisí: Catering pro Ples v Opeře

Včasná příprava

Pořadatelé velkých společenských akcí dobře vědí, že se na poskytovatele cateringu musí obrátit s minimálně měsíčním předstihem. Platí to pro soukromé akce, třeba pro narozeninové oslavy nebo svatby. Není to nic levného, na osobu počítejte minimálně s tisícovkou. V té je zahrnutý kompletní servis. Na tisíc hostů v Opeře připadá asi 120 členů personálu. Práce stylistů, kuchařů a také všech číšníků i servírek je pod drobnohledem hostů, kteří za vstupenku utratili šest až deset tisíc korun.

Ze zákulisí: Catering pro Ples v Opeře
autor: pek