„Byla to ruina zralá na buldozer.“ Projděte se zámkem Františka Kinského prostřednictvím interaktivní fotografie

5. červenec 2017

Pustil se do ekonomické sebevraždy. A výsledek? „Nic mi nepatří,“ prohlašuje správce Nového zámku v Kostelci nad Orlicí.

Všude vystupuje jako František Kinský. I když s oslovením „hrabě“ se prý občas setkává. Nad otázkou, co je šlechtictví, prý příliš nepřemýšlí. „Jste nositelem jakéhosi jména a pokoušíte se mu nedělat ostudu. A jestli si někdo myslí, že mi něco patří, tak se mýlí. Mně nepatří nic. Patří to rodině a já to jen spravuji.“

Musíte to milovat

Přesněji spravuje Nový zámek v Kostelci nad Orlicí. Rodině byl vrácen při restitucích v roce 1992 jako ruina „zralá na buldozer“. Do opravy se pustili i s vědomím, že je to ekonomická sebevražda. „Žádný zámek si na sebe nevydělá. Ani jednu korunu, kterou do toho vrazíte, už neuvidíte.“

Musíte na to vydělat. „Musíte to milovat a mít pocit, že to je váš dům.“ Rekonstrukce byla dlouhá a nákladná. „Otec mě přísným pohledem sledoval, jestli to nedělám špatně,“ vzpomíná František Kinský. Nakonec vše dotáhl do vítězného konce. Prohlédněte si interiér a podívejte se i na zahradu!

Jedinečný průvodce

Dnes zámkem Kinský i sám provází. Dvakrát ročně. „Není to klasické provádění, ale vyprávím o rodině.“ Má to úspěch. Na letošek už má svoje dny vyprodané. Bude prý ale ještě jeden přidávat. Pokud se na vás nedostane, můžete Františka Kinského zažít i jako průvodce v televizním seriálu Modrá krev.

„Vždycky jsem byl okouzlen kamerou. Část svého života jsem stál za ní a strašně mě to táhlo před ní,“ svěřuje se Kinský, který sice vystudoval stavební průmyslovku, ale pracoval v televizi a reklamě.

František Kinský
autoři: eh , Stáňa Lekešová
Spustit audio