Byl terčem šikany, dnes proti ní bojuje pohádkou KiDÓ. Matěj Dereck Hard fotí hlavně věci, které chce změnit

24. březen 2024

Vyrostl v Praze, vystudoval v Opavě, miluje Japonsko a fotí věci, které mu vadí. Za svou práci už získal řadu prestižních ocenění, vydal několik knih a jeho nejnovějším počinem je pohádka proti šikaně. Do pořadu Až na dřeň přišel fotograf Matěj Dereck Hard.

Focení je celý jeho život, z koníčku se postupně stala práce i forma vyjádření. První snímek udělal na malý kompakt ve svých šesti letech. „Vyvolávání fotek mě ale minulo, ani to neumím. Manželka, která analogovou fotografii miluje, mi slíbila, že mě to jednou naučí.“

Matěj Dereck Hard absolvoval Institut tvůrčí fotografie v Opavě. Jeho doménou je hlavně inscenovaná fotografie. „Baví mě vytvářet vlastní realitu,“ potvrzuje. Jako kluk chtěl dělat scenáristiku, režii nebo herectví. Všechno teď ve své práci propojuje.

Matěj Dereck Hard

Velkou láskou je pro něj Japonsko, které ho naučilo nejen pít kvalitní čaj, ale zaujalo ho také svou kulturou. Dokonce chtěl studovat japanologii, i když to nakonec nevyšlo, tak země vycházejícího slunce v jeho srdci zůstala nadále.

Chlupatý superhrdina

Narodil se s ochrnutou rukou a jen díky vytrvalosti své maminky, která s ním cvičila Vojtovu metodu, dnes může paži normálně používat. Ve škole si ale nejen kvůli tomu užil své.

Matěj Dereck Hard a Katka Kubalová

Hlavním důvodem, proč Matěj Dereck Hard tvoří, je snaha něco změnit a posunout. „Udělal jsem třeba sérii, kde kritizuji přehnanou závislost na telefonu. A to se týká i mě," přiznává. Jeho nejnovější počin – cinemagrafová pohádka KiDÓ. – se zase zaměřuje na šikanu.

„Vznikla na základě mých zkušeností. Já do ní implementoval věci, které se mi stávaly v dětství. Byl jsem se terčem posměchu a šikany. Před školou si na mě občas počíhali kluci z jiné školy a já se před nimi schovával. Měl jsem samozřejmě strach. Na další škole jsem zažil psychickou šikanu a to jsem řešil přestupem.“

V pohádce KiDÓ. tedy stvořil chlupatého superhrdinu, který má pomáhat dětem se s šikanou vypořádat. A také je navést k tomu, že vždy je lepší se svěřit někomu z dospělých, kterému důvěřují.

Čeho by si na dětech měli naopak všímat rodiče? Jak cinemagrafová pohádka vznikala? Proč v jedné sérii fotil děti jako bezdomovce nebo vojáky? A proč si vybral jméno Dereck Hard? Poslechněte si celý rozhovor.

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.