Baví mě dětská ilustrace i spolupráce s tátou, prozrazuje Jonáš Ledecký. Částečná barvoslepost ho jako výtvarníka neomezuje

3. březen 2024

Do jeho života patří hudba i výtvarné umění, hraje s kapelou, vydává knihy, tvoří komiksy. Nemá rád sociální sítě a vůbec mu nepřekáží částečná barvoslepost. Může být nevýhoda výhodou? I o tom mluvil v pořadu Až na dřeň Jonáš Ledecký.

„Jsem rozhodně víc výtvarník než hudebník, ale obojí mě baví stejně. Jsem rád, když můžu od jednoho odbíhat k tomu druhému. Neumím si představit, že bych jen kreslil,“ přiznává.

Nejvíc ho baví zpívat v angličtině. S kapelou The Cold Licks hrají jen jednu českou písničku. „Neaspirujeme na žádné popové charty. Hrajeme proto, že nás baví tento styl hudby.“ Život prý ostatně plánuje co nejméně, aby nebyl zklamaný z věcí, které se třeba nepovedly, ale jen příjemně překvapený z těch, které vyšly.

Jeho otec je sice známým zpěvákem, rodiče ale jeho i sestru Ester drželi mimo světla reflektorů a médií, takže byl dlouho v ochranné bublině. Díky tomu ho teď nikdo nebere jako protekční dítě a také on sám si chrání soukromí. „Tátova sláva na nás vůbec nedolehla. Esterka si třeba dlouho myslela, že je Janek tenista.“

Jonáš Ledecký

Trochu jiné barevné kombinace

S kreslením začal Jonáš Ledecký už jako malý kluk. Střední školu reklamní a umělecké tvorby vystudoval i přes svou částečnou barvoslepost. „Já jsem si kvůli tomu dlouho své věci nevybarvoval. Nechtěl jsem s barvami pracovat. Teď mě to ale hrozně baví. Moje žena tvrdí, že mě díky tomu napadají jiné barevné kombinace. A je pravda, že když maluji obrazy, tak se o žádné realistické zobrazení nesnažím.“

Jonáš Ledecký a Katka Kubalová

Poslední dobou ho prý nejvíc baví dětská ilustrace, soubor básniček Verše potrhlé dokonce dělal společně se svým tatínkem. „Jsem rád, že táta začal psát druhou část, takže nás čeká další knížka. Spolupráce nám vyhovuje, rozhodně se při tom nehádáme,“ vypráví.

Který komiks z dětství odstartoval jeho výtvarnou dráhu? Jak vzpomíná na svůj první komiks KIWI, který vyšel v jeho patnácti letech? A jak jeho život změnilo dítě? Poslechněte si celý rozhovor.

Související