Bojíte se rakoviny zažívacího traktu? Hlídejte si váhu, nekuřte a nepijte, radí specialista z IKEM
Vliv stravy na lidské zdraví je podle odborníků těžké určit. Poslední statistiky ale reflektují změny životního stylu i úroveň medicíny. Co si o tom myslí Julius Špičák, předseda kliniky hepato-gastroenterologie IKEM?
„Některé křivky se dramaticky mění a naše populace na tom není dobře,“ říká Julius Špičák. „Dramaticky stoupá výskyt karcinomu jícnu a nádoru slinivky břišní.“
Onemocnění zažívacího traktu jsou prý nejčastější. Překvapivě na něj nemá na vliv stres. Závisí na stylu života. „Nadváha, kouření a alkohol jsou hlavní rizikové faktory. Stres ovlivňuje to, jak stůněme, ale neovlivňuje vznik choroby.“
Kila navíc jsou cestou de pekla
Co hraje nejdůležitější roli, je nadváha. Julius Špičák říká, že zásadní chybou je jíst hodně energeticky koncentrovaných potravin. „Tím se bohužel vyznačuje moderní stravování.“
Podle specialisty bychom měli žít zdravě a sledovat, jestli se nám kalhoty nebo sukně tzv. nesrazily v čistírně. „Udržet si váhu, to je klíčový parametr.“ Mezi varovné příznaky nemoci zažívacího traktu patří ztráta chuti k jídlu, pocit ztráty energie a chudokrevnost.
Obezita
- dnes se mluvií už o pandemii
- nejkřiklavější příklad jsou USA
- ČR je po Německu nejobéznější zemí Evropy
Hýčkejme si tlusté střevo
Karcinomu tlustého střeva se dá účinně předejít prevencí. „Situace by se u nás mohla zlepšit až o 70 %.“ Znamená to častější prohlídky. I když nejsou právě příjemné a štítivější povahy je kategoricky odmítají.
Platí tady jednoduché a zlaté pravidlo. „Na kolonoskopii by měl jít muž ve 45 letech a žena v 50. Opakovat by se měla po 10 letech. Pokud je ale výskyt v rodině, mělo by se s ní začít o 10 let dřív, než bylo v rodině prokázáno,“ radí Julius Špičák.
Jaké jsou výsledky nejnovějších výzkumů? Na jaké úrovni jsou transplantace jater?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.