Bojíte se rakoviny zažívacího traktu? Hlídejte si váhu, nekuřte a nepijte, radí specialista

18. únor 2015

Vliv stravy na lidské zdraví je podle odborníků těžké určit. Poslední statistiky ale reflektují změny životního stylu i úroveň medicíny. Co si o tom myslí Julius Špičák, předseda kliniky hepato-gastroenterologie IKEM?

„Některé křivky se dramaticky mění a naše populace na tom není dobře,“ říká Julius Špičák. „Dramaticky stoupá výskyt karcinomu jícnu a nádoru slinivky břišní.“

Onemocnění zažívacího traktu jsou prý nejčastější. Překvapivě na něj nemá na vliv stres. Závisí na stylu života. „Nadváha, kouření a alkohol jsou hlavní rizikové faktory. Stres ovlivňuje to, jak stůněme, ale neovlivňuje vznik choroby.“

Kila navíc jsou cestou de pekla

Co hraje nejdůležitější roli, je nadváha. Julius Špičák říká, že zásadní chybou je jíst hodně energeticky koncentrovaných potravin. „Tím se bohužel vyznačuje moderní stravování.“

Čtěte také

Podle specialisty bychom měli žít zdravě a sledovat, jestli se nám kalhoty nebo sukně tzv. nesrazily v čistírně. „Udržet si váhu, to je klíčový parametr.“ Mezi varovné příznaky nemoci zažívacího traktu patří ztráta chuti k jídlu, pocit ztráty energie a chudokrevnost.


Obezita
- dnes se mluvií už o pandemii
- nejkřiklavější příklad jsou USA
- ČR je po Německu nejobéznější zemí Evropy

Hýčkejme si tlusté střevo

Karcinomu tlustého střeva se dá účinně předejít prevencí. „Situace by se u nás mohla zlepšit až o 70 %.“ Znamená to častější prohlídky. I když nejsou právě příjemné a štítivější povahy je kategoricky odmítají.

Platí tady jednoduché a zlaté pravidlo. „Na kolonoskopii by měl jít muž ve 45 letech a žena v 50. Opakovat by se měla po 10 letech. Pokud je ale výskyt v rodině, mělo by se s ní začít o 10 let dřív, než bylo v rodině prokázáno,“ radí Julius Špičák.

Jaké jsou výsledky nejnovějších výzkumů? Na jaké úrovni jsou transplantace jater? Více uslyšíte v iRadiu.

autoři: eh , Marie Retková
Spustit audio