Biden mladé voliče zklamal, čekali víc. Trumpa volit nebudou, takže jim mnoho možností nezbývá, varuje novinář Miřejovský

28. listopad 2023

Je otázka, jestli americký prezident Joe Biden opět přesvědčí mladé voliče, aby pro něj za rok v listopadu znovu hlasovali, naznačuje zahraniční zpravodaj České televize David Miřejovský. „Protože je zklamal, čekali od něj daleko víc. Zaznamenal jsem to už pár měsíců po posledních volbách, a to ať šlo například o Bidenovy sliby kolem větší kontroly zbraní,“ dodává v Osobnosti Plus.

Čtěte také

A vzpomíná na protest před Bílým domem jen půl roku po volbách: „Demonstranti tehdy říkali, že pro prezidenta pracovali jako dobrovolníci v kampani, obětovali mu hodně peněz, úsilí a času, aby vyhrál – a už teď mají pocit, že na ně úplně zapomněl.“

Novinář zároveň připomíná, že Bidenova administrativa například kolem kontroly zbraní a ekologie, což je pro mladou generaci extrémně důležité téma, udělala poměrně dost, čekali ale daleko víc.

„Dokonce mám pocit, že to bude mít Biden opravdu velice těžké, aby mladou generaci přesvědčil o tom, že je tím prezidentem, kterého chtějí mít ještě další čtyři roky.“

Volit republikánského kandidáta Donalda Trumpa ale také nechtějí.

Čtěte také

„Víte, volby v některých amerických státech – například v Georgii, Pensylvánii, Michiganu a dalších – jsou extrémně vyrovnané. A v některých okrscích jde o stovky voličů, někdy míň. Takže pokud si pár lidí řekne, že nemá koho volit nebo je jim jedno, který z těch dvou vyhraje, protože výsledek jejich práce bude stejný, takže oni volit nemusí, tak to může být pro Joea Bidena velký problém,“ uvažuje.

Podpora Izraele?

Své budou podle novináře jistě hrát i postoje obou  v tuto chvíli stále jen předpokládaných – prezidentských kandidátů na válku na Blízkém východě, kde Spojené státy stojí silně na straně Izraele.

Čtěte také

„Ale mladí levicoví voliči demokratů na amerických univerzitách to vidí dost podstatně jinak, jak máme v posledních týdnech možnost sledovat. To bude pro Bidena extrémní problém, protože si nedokážu představit, jak by vůbec tyto voliče mohl nalákat zpět,“ tvrdí s tím, že je otázka, jestli o ně vlastně ale vůbec stojí.

Někteří američtí kandidáti i prezidenti byli v historii schopni měnit pod tlakem názory, „ale v otázce podpory Izraele to velmi pravděpodobně nebude, a to ani Biden, ani Trump. Ani jeden neudělá krok zpět a spíš se budou, pokud tedy nakonec skutečně oni vytvoří tu dvojici, předhánět v podpoře Izraele. Záměrně neříkám v podpoře Benjamina Netanjahua nebo jiného konkrétního politika Státu Izrael,“ zdůrazňuje Miřejovský.

Čtěte také

Voliči, kteří stojí víc na straně Palestinců, by pak také neměli koho volit.

„Tito spíš nepůjdou k volbám vůbec anebo si vyberou nějakého nezávislého kandidáta, kterých je vždycky mnoho a získávají nějaké ty promile hlasů – ať je to americká strana zelených a další. Je možné, že v těchto volbách bude tzv. nezávislých kandidátů podstatně víc. Z pohledu novinářů to může být zajímavé, ale na výsledky amerických voleb to nebude mít žádný význam,“ dodává.

Celou Osobnost Plus Barbory Tachecí najdete v audiozáznamu. Poslechněte si, dozvíte se víc.

autoři: Barbora Tachecí , lup

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.