Jefim Fištejn: Prezident Biden nikdy nelže, pouze neříká pravdu

30. srpen 2023

Do prezidentských voleb ve Spojených státech v roce 2024 zbývá zhruba 15 měsíců a celková tonalita amerických médií se začíná povážlivě měnit. Přání prezidenta Bidena adresované novinářům před minulými volbami „Nechte Huntera na pokoji a zabývejte se raději Trumpem“ možná nebude vyslyšeno ani tentokrát.

Hunter je prezidentův nezbedný synátor, který v době otcovy nebetyčné kariéry vydělal coby talentovaný podnikatel stamiliony dolarů. Zlí jazykové tvrdí, že nepříliš kalým způsobem a že Joe Biden o tom věděl, nebo dokonce těžil ze synových pochybných obchodů.

Čtěte také

Novináři se nyní snaží pochopit, zda ve volebních debatách se svým tehdejším a možná i budoucím rivalem Donaldem Trumpem prezident lhal, když ujišťoval voliče, že na nekalých obchodech nevydělal ani halíř.

Kupříkladu na televizním kanále CNN, který mnozí pokládají za hlásnou troubu vládnoucích demokratů, diskuse mezi moderátorem Jakem Tapperem a jeho hostem Jeffem Zelenym skončila závěrem, který ještě nedávno vůbec nebyl možný: „Trump měl pravdu, zatímco Biden chyboval.“

Komplikované obchodní schéma

Čtěte také

Kanál uvádí v záznamu úryvek tehdejších debat, kde slyšíme – Biden: „Můj syn nikdy nevydělával peníze – v tom smyslu, jak vy o tom mluvíte – obchodováním s Čínou.“ Trump: „Vydělal majlant kšeftováním na Ukrajině, v Číně, v Moskvě a na mnoha dalších místech.“ Biden: „To prostě není pravda.“

Moderátor Tapper se odvolává na investigaci deníku Washington Post, podle níž teprve před měsícem Hunter Biden v průběhu soudního líčení doznal, že pravidelně dostával značné sumy peněz od různých čínských společností. V roce 2017 hlásil příjem kolem dvou a půl milionu dolarů a o rok později hodně přes dva miliony dolarů, převážně z ukrajinských a čínských zdrojů.

Jefim Fištejn

Host kanálu Jeff Zeleny souhlasil s tím, že to je slabé místo v kampani Joea Bidena a že snahy nějak hodit celý problém za klobouk mohou vyznět naprázdno. Zatím bude třeba vzít za bernou minci zdařilý výrok Bidenova obhájce Abbe Lowela, že Hunterův obchodní systém byl natolik složitý, že neexistuje žádná možnost ho nějak rozumně vysvětlit. Je třeba uznat, že to je neobyčejně chytrá konstrukce.

Je-li Hunterovo obchodní schéma nevyslovitelně komplikované, ani jeho otci nelze vyčítat, že ho vůbec nepochopil. Pak ani nelhal, když vlastně popíral nos mezi očima. Biden totiž nikdy nelže – pouze občas neříká pravdu. 

Autor je publicista

Spustit audio