BeTon je český koktejl z Kanady

Podle některých pramenů je BeTon prvním českým koktejlem. Rozhodně patří mezi nejstarší koktejly míchané z alkoholických nápojů vyráběných v Česku. Představen byl na výstavě „Expo“ v Montrealu v roce 1967 a slavil tam obrovský úspěch. Jeho české složce – Becherovce – tehdy bylo rovných 160 let.

Asi pro nikoho nebude novinkou, že v BeTonu se Becherovka mísí s tonikem, tento koktejl vám namíchá každý barman znalý svého řemesla: do longové neboli vysoké sklenice nabere led, přidá 4 cl Becherovky, dolije tonikem a své dílo završí plátkem nebo osminkou citronu. Praktický i estetický účel pak splní míchátko a brčko.

Beton s okurkou

Nejjednodušší a chuťově překvapivě lahodnou obměnou je nahradit citrusový plod salátovou okurkou. Jsou tací, kteří od chvíle, kdy BeTon s okurkou ochutnali, jiný nepijí.

Koktejl KV 14

BeTon s KV 14

O něco mladší varianta – vznikla u příležitosti 45 let BeTonu – není o mnoho náročnější, spočívá v kombinaci klasického Betonu s 1 cl KV 14, což je hořký bylinný aperitiv bez cukru opět z produkce Jan Becher – Karlovarská Becherovka a. s. Tento koktejl s názvem Betton Bitter ovšem patří do vinné sklenice. Jako ozdoba poslouží citron a pomeranč, popř. limeta.

Osvěžující kombinace

Vezmeme-li v úvahu hořkosladkou chuť obou hlavních složek BeTonu a nízký, ale přece jen nezanedbatelný obsah alkoholu, je nasnadě, proč právě BeTon prorazil nejenom u nás, ale i ve světě. Není bez zajímavosti, že Becherovka byla původně vytvořena jako léčivý bylinný žaludeční likér a tonic zase dostal své jméno podle latinského tonicus čili sílící, v případě tonicu posilující nealkoholický nápoj z bylin obsahující chinin a kofein. Dohromady jsou Becherovka a tonic alespoň podle příznivců BeTonu – nepřekonatelní.

Název BeTon

Zpočátku nesl světoznámý československý koktejl jméno BechTon, jak šel čas, „ch“ vypadlo a zůstal BeTon. Je to jednodušší a pro nás Čechy rozhodně i vtipnější.

Příprava BeTonu

Definice koktejlu obecně

Bez vtipu není ani definice významu slova koktejl. Když byla poprvé zveřejněna, psal se rok 1806. Budoucí Becherovka se nacházela ve fázi vylepšování původní receptury žaludečních kapek anglického lékaře Frobriga, který ji věnoval karlovarskému lékárníkovi Josefu Becherovi, a její další osud coby oblíbeného alkoholického nápoje byl ještě ve hvězdách.

Zmíněná definice vyšla v americkém časopisu The Balance & Columbian Repository: „Koktejl je posilující nápoj složený z lihovin různého druhu, cukru, vody a hořkého likéru. Lidově se mu říká hořký sling a je považován za vynikající předvolební nápoj, neboť činí srdce rázná a nebojácná a zároveň mate hlavu.“