Bedřich Smetana jako sebejistý Evropan? Záznam besedy v kavárně Národního divadla

4. březen 2024

V sobotu 2. března jsme oslavili dvousté výročí narození Bedřicha Smetany. Na piazzettě Národního divadla proběhla debata o tom, jaký odkaz nám Bedřich Smetana zanechal, jak ho můžeme vnímat v dnešní době a které názory je naopak dobré odložit. 

„Podle mě teď, v 21. století, je potřeba vyprostit se trochu z té představy, že Smetana byl (jenom nebo hlavně) zakladatelem české národní hudby. On tu českou národní hudbu samozřejmě založil, ne že ne, ale udělal to z evropských hudebních pozic, stvořil ji tak, že ji zároveň udělal světovou. Že se ve světě hraje Smetany mnohem méně, než by mohlo, je podle mě dáno tím, že my Češi jsme si ho toliko česky přivlastnili,“ říká spisovatel Pavel Kosatík, autor monografie o Smetanovi, která má vyjít na konci března.

Kromě Pavla Kosatíka byl hostem debaty také Aleš Březina, kreativní ředitel projektu Rok české hudby 2024 a také hudební poradce filmu o Smetanovi, který uvede Česká televize na podzim tohoto roku. Skladatele v něm ztvární Václav Neužil – i on přijal pozvání do odpolední vltavské kavárny. Hudebníky, kteří se Smetanovou hudbou zaobírají zevnitř, zastoupila sopranistka Kateřina Kněžíková a dirigent Robert Jindra

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.