Beata Panáková: Na vlastních křídlech

Příběh bodového písma pro nevidomé a jeho tvůrce. S Miroslavou Pleštilovou nebo Josefem Somrem. Poslouchejte do soboty 12. ledna 2018.

Louis Braille jěště jako dítě přišel po úrazu o zrak. V rodném městečku Coupvray ale potkal moudré lidi plné pochopení, nadhledu a touhy pomoci někomu, kdo má skutečné nadání a neobvyklé schopnosti.

Na Královském institutu pro slepou mládež v Paříži už to tak jednoduché nebylo... Louis Braille rozhodně neměl na růžích ustláno, své bodové písmo prosazoval obtížně, přesto se však nevzdal a vytrval. Stálo za ním originální myšlení, síla a píle, ale taky anděl strážný.

Autorka a dramaturgyně slovenského rozhlasu Beata Panáková se Braillovým životem zabývala delší dobu a nakonec dokázala najít způsob, jak příběh nenásilně a atraktivně přiblížit posluchačům všech věkových skupin.

Miroslava Pleštilová

Účinkují: Jan Vokrouhlcký, Ondřej Svejkovský, Sebastian Baalbaki, Matouš Ruml, Ivan Řezáč, Miroslava Pleštilová, Jan Köhler, Jaroslav Plesl, Josef Somr, Jaroslav Vlach, Vlastimil Kaňka, Sára Märcová, Ondřej Kobrle, Viktorie Hrachovcová, Jaroslav Satoranský, Michal Pavlata, Petr Pelzer, Zdeněk Dolanský a další
Překlad:
Dagmar Jaklová-Oravová
Hudba: Jiří Strohner
Zvuk: Milan Křivohlavý
Režie: Vlado Rusko
Dramaturgie: Václava Ledvinková a Zuzana Vojtíšková
Premiéra: 30. 5. 2015

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.