Archeologie už není jen o vykopávkách. Lucie Vendelová Jirásková teď bude v Egyptě zkoumat člun, který ani nevykopou

4. březen 2016

Pro Egypt se nadchla po přečtení knihy Řeka bohů. Dnes je archeologie jejím povoláním a zná prý i skutečného Indiana Jonese. Teď se chystá do Egypta znovu.

Lucie Vendelová Jirásková se teď bude podílet na dalším výzkumu unikátního objevu: plavidla starého 4500 tisíce let. dřevěnou 18 m dlouhou loď našli čeští egyptologové v jedné z hrobek v jižním Abúsíru. Hrobka pochází z doby slavného panovníka Džosera a její majitel musel být významnou postavou.

„Unikátní člun zůstane zasypaný, ale musí se zdokumentovat,“ popisuje zvláštní způsob práce. Vše, co expedice najdou, zůstává v Egyptě. Na rok 2019 je ale v Praze plánovaná veliká výstava, která by připomínala 60. výročí od vzniku Archeologického ústavu.

Expozice skrytá egypťanům

„Máme už schválený seznam předmětů, které by byly přivezeny z Egypta. Budou tam i královské sochy z hrobek a další nálezy. Řada z nich není dostupná ani v Egyptě, protože jsou v depozitářích.“ Výstava bude v Česku trvat tři měsíce.

Pohled na část vykopávek českých egyptologů v Abúsíru.

Egypt pořád překvapuje. „Třeba v roce 2012 jsme kopali na hluchém místě a najednou se objevil dvůr s pilíři, které nesly jméno královské princezny. To nikdo mimo královské pohřebiště nečekal,“ říká Lucie Vendelová Jirásková.

Dotýkat se historie

Archeologové nepracují pouze na vykopávkách, spoustu času věnují zpracování nálezů nebo dokumentaci v terénu. Lucie má na starosti kamenné nádoby. Jaké to je, dotýkat se věcí starých 4,5 tisíce let? „Nevidíme jen tu hezkou misku, ale způsob, jak byla vyrobena, známky používání.“

Jak moc se liší Egypt v podání tvůrců filmů nebo knih od reality? „Co se týče amerických filmů, tak hodně. Například film o Mojžíšovi, tak to v Egyptě vůbec nevypadalo.“ Dobrodruhové typu Indiana Jonese ale možná existují.

Indiana Jones a Řeka bohů

„Mě napadá jen jeden člověk, Carlo Bergmann. Žije léta v západní egyptské poušti, má svoji skupinu velbloudů. On nekope, ale hledá v poušti stopy lidské činnosti,“ popisuje. U ní samotné láska k Egyptu propukla v pubertě, když si přečetla Řeku bohů. „A láska k Egyptu už zůstala.“

Žádný osobní egyptský sen nemá. „Já spíš čekám, co mě sám Egypt přinese. Možná je lepší být otevřená tomu, co přijde, než za něčím jít. Například hrobku kněze Imhotepa dosud nikdo nenalezl.“

Lucie Vendelová Jirásková

Cítí se v Egyptě bezpečně? Jak se posluchačům líbí její přednášky? Více uslyšíte v Archivu pořadů.

autor: zk
Spustit audio