Anulka a pan Pětiočko. Pohádka o lásce ze sbírky lidových pohádek folkloristy Josefa Štefana Kubína

14. únor 2021

Anulka je chudá osiřelá dívka, která se zamiluje do mladého pana Floriana. Jakou roli sehraje v příběhu kouzelná harfička? Poslouchejte týden po odvysílání.

Účinkují: Hana Maciuchová, Marcel Vašinka, Libuše Havelková, Zdeněk Řehoř, Růžena Merunková, Miroslav Masopust
Napsal: František Pavlíček
Dramaturgie: Eva Košlerová
Zvuk: Jiří Suchánek
Zvukové efekty: Karel Tieftrunk
Hudba: Leoš Kosek
Režie: Jan Berger
Natočeno: 1984

Anulka z Radostína je chudá osiřelá dívka, která přebývá u tetičky. Jednou ve vsi zahlédne pohledného, mladého pana zemana Floriana Pětiočka a hned se do něj zamiluje. Jenže i vodnická dcerka Plavuně se rozhodne, že se pan Pětiočko stane jejím ženichem. Mladý Florian je sice pěkný, ale taky hodně namyšlený. Když to Anulka zjistí, nejdřív se jeho nadutosti upřímně vysměje a nakonec mu za jeho pýchu pěkně od plic vycinká. Počastuje ho výrazy a novými neznámými slůvky, které jsou pro pohádky Josefa Štefana Kubína typické. Potrestá pan Pětiočko Anulku, nebo sám dostane rozum? Pomůže vodník spíš svojí dceři, nebo se přikloní na stranu nesnadné lidské lásky Anulky a pana Floriana?

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc ještě týden po odvysílání on-line zdarma na portálu mujRozhlas. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení nebo jako podcast na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.