Anne Brontëová: Dvojí život Heleny Grahamové

Po sňatku s lehkomyslným šlechticem prochází romantická Helena těžkou životní zkouškou. Z románu anglické autorky z literárně nadaného rodu Brontëových čte Lukáš Hlavica.

Anne Brontëová nezískala takový věhlas jako její slavné sestry Emily (román Na Větrné hůrce) a Charlotta (román Jana Eyrová). Přesto je ale román Dvojí život Heleny Grahamové dokladem jejího vypravěčského umu.

Logo

Protagonistka příběhu, romantická Helena, po sňatku s lehkomyslným šlechticem prochází těžkou životní zkouškou. Navzdory všem počátečním ideálům manželství ztroskotává... Autorka mohla stejný případ sledovat v rodině vlastního bratra, kdy se z milého, inteligentního, i když lehkomyslného mladíka stává troska.

Kniha má atmosféru doby, v níž byla napsána, a přidává svůj hlas k řadě ženských portrétů, jež vznikly v evropské literatuře na rozhraní romantismu a literárního realismu.

Čte: Lukáš Hlavica
Překlad: Miroslava Gregorová
Připravila: Eva Willigová
Režie: Hana Kofránková
Natočeno v roce 2007.

Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu, na portálu mujRozhlas nebo v jeho mobilní aplikaci. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio