Analýzy krve už dnes dělají automaty a výsledkům se dá věřit, říká hematolog

11. listopad 2014

Mít na žíle?! Víno ale krvi zas až tolik neuškodí. Stejně tak heparin byste si spíš měli zapamatovat jako jméno léku. Hematolog Jan Kvasnička radí, doporučuje i vyvrací některé představy.

Co dělá víno s krví? „Po několika skleničkách dochází k opilosti. Jako lékaři to nevidíme rádi. Ale mírná konzumace vína naopak pomáhá uvolnit stres a působí proti ateroskleróze,“ říká s úsměvem hematolog Jan Kvasnička.

V laboratoři se toho z krevních testů dá zjistit hodně. „V hematologické laboratoři dnes už všechno dělají automaty. A výsledkům se dá věřit. Vedle chodokrevnosti vyšetřujeme i koagulaci,“ vysvětluje Jan Kvasnička.

Trombóza je prevít

Špatná srážlivost krve může způsobit trombózu. Ucpat žílu nebo tepnu. A to už pak jde o život.


Jak poznat trombózu? Prvním příznakem je otok většinou jedné nohy. Pokud je rozdíl mezi končetinami 2–3 cm, je třeba navštívit lékaře.

Malé krevní sraženiny se rozpouštějí s pomocí kyseliny acetylsalicylové. „Její preventivní užívání se ale zatím nedoporučuje hlavně těm, kteří mají gastritidu nebo žaludeční vředy. Ti můžou začít krvácet do zažívacího traktu.“

K trombóze dochází hlavně na dolních končetinách. Nošení kompresivních punčoch má ze zdravotního hlediska své opodstatnění. „Pro ženy, které mají větší náchylnost k žilní trombóze, je to určitá prevence. Může taky sloužit k profilaxi u operovaných osob.“

Prof. Jan Kvasnička

Heparin není vrah

Heparin „jeden z velkých úspěchů medicíny“, který může zabránit vzniku žilní trombózy. Tento prostředek na snižení srážlivost krve se bohužel do povědomí lidí dostal hlavně díky tzv. heparinovému vrahovi Petru Zelenkovi.

Leidenská mutace je zase vrozená porucha krevní srážlivosti. Je poměrně častá a znamená větší pravděpodobnost onemocnění trombózou. Pozor si mají dávat hlavně mladé dívky a ženy, které užívají antikoncepci. Ta riziko zvyšuje.

Co můžete sami ovlivnit? Co člověku škodí nebo naopak prospívá? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: eh , Marie Retková
Spustit audio