Alena Ježková: "Všechny kláštery u nás mají barvitou minulost"

29. červenec 2013

Jak se žije za branami klášterů? Odpověď pro nás měla spisovatelka Alena Ježková, pondělní host Dvojky. V červnu jí vyšla nová kniha Tichá srdce – kláštery a jejich lidé.

Jak se fotilo
Ve svém nejnovějším titulu představuje čtenářům šest nejvýznamnějších řeholních řádů a na 60 klášterů Čech a Moravy. Doplňuje ho 150 černobílých fotek. „S fotografem Jiřím Chalupou se známe asi 15 let. Rozhodla jsem se na něj obrátit, protože mi bylo jasné, že nikdo jiný nestráví zadarmo několik let na cestách. On to všechno dělal při své práci, což je neuvěřitelné. Věnoval tomu spoustu času. Třeba jeden celý den jsme chodili kolem kláštera a hledali ten nejlepší záběr.“

Kde najdeme uzenky
Želivský klášter najdeme nedaleko Humpolce a jistě stojí za prohlídku. „Prohlídkový okruh je velmi pěkný a zahrnuje jeho nejstarší historii. Pořádají se tam duchovní cvičení pro katolíky a také koncerty. Refektář, kde řeholníci snídají, vyniká tím, že tam jsou na stěnách vyobrazena jídla. Když přijdete do jiných klášterů, jsou tam duchovní témata, ale tady uvidíte chleby a uzenky, což je roztomilé.“ V 50. letech byl prý klášter zrušen a v následujících letech sloužil jako internační tábor pro politicky nepohodlné kněze a řeholníky. Byl mezi nimi např. kardinál František Tomášek. V roce 2011 zde byl obětem komunistického režimu odhalen památník. "Všechny kláštery u nás mají poměrně barvitou minulost," dodala Alena Ježková.

Alena Ježková

Mgr. Alena Ježková, Ph.D.
Narodila se 6.10.1966, vyrůstala v centru Prahy, vystudovala Filozofickou fakultu Karlovy univerzity obor čeština a pedagogika (1989) a doktorské studium na VŠUP v oboru teorie výtvarných umění (2007).
Je autorkou stálých historických expozic Králův dvůr v Prašné bráně a Pražské zvony ve věži chrámu sv. Mikuláše na Malé Straně v Praze, připravila výstavu 60 let na křídlech Albatrosu (Národní knihovna 2009). Podílela se na projektu Perly České republiky, který byl součástí programu EXPO 2010, či na projektu ČT Sedm divů Česka. V letech 2010 - 2012 pravidelně účinkovala v pořadu ČT O češtině.
Je ambasadorkou charitativního projektu Čtení pomáhá. Je zakládající členkou iniciativy Přímá volba poslanců.
zdroj: oficiální stránky

autor: eh
Spustit audio