ABBA – Voyage (2021)

18. říjen 2023

Jakkoliv se rok 2021 na hudebním poli nesl spíš ve znamení covidového rušení či přeskupování původních plánů, přinesl i několik příjemných překvapení. Mezi ta, s nimiž už skoro nikdo nepočítal, patřil návrat švédské skupiny ABBA, která po téměř 40 letech vydala nové album Voyage.

Po nekonečném odmítání společného návratu udělaly bývalé manželské dvojice definitivní čáru za osobními neshodami a bolístkami a poslaly svým fanouškům várku písniček upomínajících na někdejší fenomén melodického popu, kterým kdysi omámily svět.

Nakolik snesou skladby orazítkované letopočtem 2021 srovnání s těmi ze zlatých časů, to je otázka míry nostalgie a sentimentu, kterou má každý nastavenou jinak.

Nicméně se dá říct, že ABBA vlastně vůbec nepřekvapila a po dlouhatánské pomlce zní ze zmíněné desky právě tak, jak si její fanoušci představovali.

autor: Martin Schuster | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.