ABBA, nejslavnější švédská skupina. Po celém světě prodala 375 milionů desek

Dnešní den nebudeme věnovat jednomu člověku, ale rovnou čtyřem. Dvěma mužům a dvěma ženám, kteří dohromady tvoří švédskou skupinu ABBA. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky, v mujRozhlas a v podcastových aplikacích. Napsal Jindřich Bíč.

Právě dnes tato čtveřice slaví 47. výročí od chvíle, kdy zvítězila v anglickém Brightonu na Velké ceně Eurovize. Tehdy tam na sebe poprvé výrazně upozornila písní Waterloo, a i díky ní se kapela stala slavná po celém světě.

Björn Ulvaeus: Zbohatl jsem z muzikálu Mamma Mia!

Alba skupiny ABBA ve stockholmském muzeu

Do roku 2010 prodali 375 milionů desek. Snad jen Elvis Presley a kapela Beatles jsou ještě výkonnější. Další zdroj příjmů pramení z projektů, jako je muzikál Mamma Mia! Björn Ulvaeus, autor většiny hudby a textů, přiznal stanici BBC, že představení Mamma Mia! z něho udělalo většího boháče než předchozí kariéra.

Jako první Švédové dobyli hitparády v Británii, USA, v Kanadě, Irsku, v Jižní Africe, Austrálii, na Novém Zélandě. Ostatně ABBA byla jednou z mála světových kapel, jejíž desky vyšly i v totalitním Československu. Nic z toho všeho by se ovšem nestalo, kdyby nezazářili jako největší hvězdy na Eurovizi 6. dubna 1974.

Další příběhy z kalendáře budou patřit první univerzitě ve střední Evropě, kterou založil slavný český panovník.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související