5 největších mýtů o Shakespearovi, které vám ve škole nevysvětlili

10. srpen 2016

„Sám Shakespeare nikdy nic nenapsal.“ I s tímhle názorem se dnes setkáte. Pravda je, že Shakespearův životopis má spoustu bílých míst. Kradl cizí hry? Bylo jich víc, co se skrývali pod značkou WS? To ví Martin Procházka.

Martin Procházka

I v poslední době vznikají filmy podle podivných teorií kolem Williama Shakespeara. Třeba film Anonym Rolanda Emmericha z roku 2011 Shakespeara líčí jako hlupáka a maskota nějakého hraběte. „S velkým humbukem se tu nafukují věci, které by mohly být pravděpodobné. Ale nejsou na ně dostatečné důkazy,“ říká shakespearolog Martin Procházka.

„Nevíme, co dělal od doby, kdy pravděpodobně odešel ze Stratfordu, až do doby, kdy se najednou objevuje v Londýně začátkem 90. nebo koncem 80. let 19. století. A to provokuje.“ Jaké je podle Procházky vysvětlení nejčastějších mýtů?

Mýtus č. 1: Shakespeare nebyl Shakespeare

Byl. „Pocházel z rodiny místního řemeslníka, rukavičkáře Johna Shakespeara.“ Otci později zajistil erb. „Taky víme, že se velmi brzy musel oženit s o dost starší Anne Hathaway. Velmi pravděpodobně to nebylo šťastné manželství.“ Novější výzkum taky říká, že Shakespeare byl tajný katolík.

Mýtus č. 2: Shakespeare nebyl dostatečně vzdělaný

„Vystudoval grammar school ve Stratfordu.“ To bylo něco jako naše gymnázium. „Podle výzkumu měla na tehdejší dobu poměrně slušnou úroveň. A Shakespeare byl velmi intezivním samoukem.“ V jeho hrách tak najdete asi osm různých řečí.

„Co o něm říkal jeho kolega Ben Jonson, že uměl málo latinsky a skoro vůbec ne řecky, je pomluva.“ Úspěšným dramatikem se stal až potom, co poznal divadelní prostředí a stal se úspěšným hercem. „Je těžko říct, že to byl kariérní člověk. Ale dokázal beze zbytku využít všech příležitostí.“

Mýtus č. 3: Shakespeare ukradl cizí hry

Faktem je, že Shakespeare dovedně čerpal z děl jiných dramatiků. „Ale tehdy nebyla stejná představa autorství jako dnes. Tehdy autoři běžně spolupracovali.“ Dnes se dělá velký výzkum toho, jestli starší Shakespearovy hry trojdílný Jindřich VI. nebo Richard III. vznikly jen z jeho pera.

Zjišťuje se to na základě elektronického přepisu a tzv. data miningu ze všech jeho her a her alžbětinských dramatiků. „Je velice pravděpodobné, že u jeho straších her byli spolupracovníci. Začínal jako jeden z týmu. On tomu vdechl duši. Ale někdy je velmi těžké odlišit, co napsal on a co jiní.“

Mýtus č. 4: Shakespeare vypadal jinak

Údajně se nedávno našla jeho pravá podoba. Procházka se směje. „Jeho pravou podobu neznáme. Je několik portrétů, z nichž jeden se považuje, že byl velmi blízko. K rekonstrukci se také používá jeho busta, která je na jeho hrobu v kostele ve Stratfordu nad Avonou.“

Mýtus č. 5: Hamlet je Shakespearův syn

Shakespeare byl na svého syna, který zemřel v raném věku, hodně fixovaný. „Jmenoval se Hamnet, nikoli Hamlet. Ta jména se často spojují, i když jméno Hamlet existovalo už ve starší literatuře.“ Hra o Hamletovi pravděpodobně vznikla jako reakce na rebelii lorda Essexe. Že je živá i dnes, dokazují třeba bollywoodské adaptace. Jak vypadá Hamlet mezi teroristy v nejisté válečné zóně Kašmíru? Poslechněte si ze záznamu.

autoři: eh , Stáňa Lekešová
Spustit audio