Proslavila se písní Pouhý přítel z filmu Flashdance. „Jenže ten byl u nás zakázaný,“ lituje Lída Nopová

29. srpen 2020

Je učitelkou zpěvu na pražské konzervatoři a zároveň byla doprovodnou zpěvačkou řady známých umělců, především Pavla Bobka, Karla Gotta nebo Hany Zagorové. Proslavila se i písní Pouhý přítel.

„Když jsem byla v souboru u Karla Gotta, přivezl mi tuto písničku jeho tajemník Honza Adam. Já jsem ji natočila, protože to byl venku veliký hit. Šlo o písničku z filmu Flashdance,“ vzpomíná Lída Nopová v pořadu Moje hvězdy.

„U nás byl film Flashdance zakázaný, a tak se písnička stala známou až po několika letech. To mi bylo tehdy docela líto. Také ji pak nazpívala i Leona Machálková.“ Klip k této písni byl natočen z prostředí koní, kterých se Lída bojí už od dětství.

Neláska ke koním a láska k hudbě

Lída Nopová na koncertu k 70. narozeninám Petra Rezka v roce 2013

„Když mi bylo asi 13 let, v Klenčí pod Čerchovem, kde jsem se narodila, proti mně najednou vyběhl splašený kůň. Dupnul mi na nohu. Když jsem přišla domů, měla jsem botu plnou krve. Pan doktor tehdy v nemocnici říkal, že kdyby to bylo o milimetr vedle, tak už bych do smrti kulhala.“

Kde vznikla její láska k hudbě? „Můj tatínek hrál na kytaru a zpíval. Už od malička jsem hrála na piano. Celý můj život je velká náhoda. Když jsem vystudovala konzervatoř v Plzni, natáčela jsem v plzeňském rozhlase. Slyšel mne tam takový malý silnější pán, který mi řekl: Já vás zaměstnám jako sólistku velkého orchestru v Praze.“

Netoužila nikdy po sólové kariéře?

Později Lída odešla do Country Beatu Jiřího Brabce, pak vystupovala u Josefa Laufera, ve skupině Bezinky, u Karla Duchoně a dalších umělců. Následoval Orchestr Ladislava Štaidla a dopovázení Karla Gotta, Hany Zagorové, Heleny Vondráčkové a dalších.

Necelých dvacet let pak probíhala spolupráce s Pavlem Bobkem s druhým mužem Milošem Nopem a synem Mikulášem. Netoužila nikdy po sólové kariéře? „Měla jsem jednu nabídku od Zdeňka Rytíře, abych začala zpívat u Michala Tučného. To jsem ještě byla u Karla Gotta, a tak mi to tehdy nepřišlo vhodné. Asi bych natočila i vlastní desku,“ vzpomíná.

Učitelka slavných

Jako učitelka zpěvu nyní vyučuje jako vedoucí oddělení populární hudby na pražské konzervatoři a mezi její žáky patřili mj. i dcera Linda Finková, Petr Muk, David Koller, Monika Absolonová, Josef Vágner, Josef Štágr, Magda Malá nebo například Dasha. A kdo podle Lídy skvěle zpívá? „Například Ariana Grande a dokonce například imitátor Zdeněk Izer.“

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.