Pevné, dostatečně křupavé a kyselé tak akorát. Které nakládané okurky jsou nejlepší?

12. červen 2023

Těžko bychom našli pro naši zemi typičtější zeleninový výrobek, než jsou sterilované okurky. Navzdory jejich oblíbenosti se do hledáčku spotřebitelské organizace dTest dostaly poprvé. Jak si nakládačky vedly? Do testu bylo zařazeno celkem 17 výrobků privátních značek obchodních řetězců.

Odkud se berou okurky ve sklenicích? „Země původu se na etiketách bohužel často neuvádí. Dozvěděli jsme se to jen u dvou výrobků, které se hlásily ke Znojmu – okurky Znojmia a Tradiční klasické znojemské okurky. Ve Znojmu se ale už 20 let okurky nevyrábí. Testované okurky Znojmia k nám přijely až z Turecka a Tradiční znojemské se vyrábějí v Táboře,“ uvádí překvapivě redaktor dTestu Jan Maryška.

Co se ale spotřebitel z etikety dozví vždy, je hmotnost pevného podílu, tedy toho, co zbyde po vylití nálevu. Netýká se to však jen okurek, ale i ochucující zeleninové složky. „U tohoto parametru nás překvapily velké rozdíly. Průměrně tvoří tato složka z pevného podílu 16 g. Našli jsme ale dokonce výrobek, kde směs ochucovadel byla až 48 g. O počtu či hmotnosti okurek se ale nedozvíme nic.“

Křupavé a kyselé tak akorát

Sterilované okurky patří k výrobkům, na něž se vztahují jasná pravidla. Zřejmě i proto test neodhalil nic závadného. „Testování kyselých okurek je totiž víceméně zboží znalecká práce. Vyhláška na kyselé okurky předepisuje požadavky týkající se výskytu vegetačních vad, mechanického poškození, pevnosti, dostatečné křupavosti nebo zakalenosti nálevu. Naše testování tedy probíhalo v tomto až kulinářském stylu a nic zásadně špatného jsme neodhalili,“ potvrzuje Maryška.

Rozdíly tak byly nejvíce v chuti, i když nutno poznamenat, že nálevy si byly velmi podobné. „Šlo totiž o okurky českého typu, takže se dalo počítat s vyváženou kyselostí a sladkostí, která vyhovuje českému spotřebiteli. Jinak je tomu u okurek zahraničních, které se dělají výrazně kyselejší.“

Výsledky dTestu:

  • Nejvíce si komise pochutnala na Moravských tradičních okurkách značky efko.
  • Nejvíce okurek ve sklenici nabídla zákazníkům značka Giana Okurky 6–9 cm.
  • Nejméně se v testu dařilo Tradičním klasickým znojemským okurkám. Komisi vadila vysoká četnost výskytů různě zakřivených, mechanicky poškozených kousků.

Kam se poděly klasické kyselé okurky? Poslechněte si záznam vysílání.

Spustit audio

Související