Peter Mayle: Rok v Provenci. O radostech i úskalích života cizince, který uskutečnil svůj sen a rozhodl se žít v Provenci

Co prožívá novopečený majitel domu v Provenci? Měsíc po měsíci rozkrývá britský spisovatel a publicista radosti i úskalí života cizince, který se rozhodl uskutečnit svůj sen a žít v místě, které dosud znal pouze jako turista. Na novou gastronomii a krásnou přírodu si vcelku rychle a s radostí zvyká, ale jak si poradí s místními zvyky a zcela odlišnou mentalitou?

Účinkuje: Lukáš Hlavica
Připravila: Vladimíra Bezdíčková
Napsal: Peter Mayle
Dramaturgie: Marina Feltlová
Překlad: Paul Millar
Režie: Izabela Schenková
Premiéra: 22. 8. 2024

Peter Mayle do Francie přesídlil v roce 1987 s plánem napsat zde román.

Nový svět - „farmář odvedle, houbař, dáma s frustrovaným oslem“ - jej zcela pohltil, přiznal Mayle o mnoho let později v rozhovoru s listem The Guardian. Musel tedy napsal svému literárnímu agentovi Abneru Steinovi, že práce na románu stojí.

„Nakonec jsem Abnerovi napsal dlouhý dopis, k čemuž mě dovedl hlavně pocit viny. Pokusil jsem se mu v něm vysvětlit, proč jsem na románu ještě nezačal pracovat,“ uvedl Mayle v rozhovoru. „K mému nezměrnému překvapení a úlevě mi odepsal, že pokud dokážu napsat dalších 250 stran ve stejném duchu jako předchozí dopis, mohl by najít nakladatele,“ popsal spisovatel genezi svého nejproslulejšího díla Rok v Provenci.

Nový rok začal obědem. Odjakživa se nám zdálo, že novoroční oslavy včetně nadměrných požitků, předsevzetí, která stejně nikdo plnit nebude, nucené veselosti, půlnočních přípitků a pocelů vůkol, jsou vlastně zasmušilá záležitost. A tak když jsme se doslechli, že nedaleko nás, ve vesnici Lacoste, majitel restaurace Le Simiane nabízí svým milovaným zákazníkům oběd o šesti chodech s růžovým šampaňským, řekli jsme si, že by z toho mohl být daleko příjemnější začátek nadcházejících dvanácti měsíců.

Další hry a četby poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas.
Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související