Meteor o zemětřesení ledovců, spatření neviditelné barvy a letu Gagarina

10. duben 2021

Poslechněte si:

  • 01:25 Vyvolávají ledovce zemětřesení?
  • 09:50 Objev příčiny tuberkulózy
  • 14:54 Uvidí lidé infračervené záření?
  • 24:55 Mohou si ptáci vybírat pohlaví potomků?
  • 34:09 Jak probíhal Gagarinův let

Vyvolávají ledovce zemětřesení?

Logo

Grónsko by bylo tektonicky poklidnou oblastí, kde se neprojevují posuny litosférických desek ani sopečná aktivita, nebýt ledovců. Ledovce pokrývají 85 % povrchu tohoto největšího ostrova světa a dosahují výšky až 3 kilometrů. Jednotlivé vrstvy přibývají nebo tají, vzájemně se pohybují, praskají. Vznikají tzv. kryogenní zemětřesení. Gróňané kvůli tomu museli například stěhovat letiště. Jak se žije u ledovce a jaký výzkum tam provádějí Češi? To popsal prof. Jiří Zahradník z MFF UK.

Objev příčiny tuberkulózy

Francouzský vynálezce Braillova písma pro nevidomé Louis Braille, český národní buditel Karel Havlíček Borovský, ruský dramatik Anton Pavlovič Čechov, francouzsko-polský hudební skladatel Fryderyk Chopin, český spisovatel Franz Kafka, český básník  Jiří Wolker. Seznam by byl ještě dlouhý. Ti všichni zemřeli na souchotiny neboli tuberkulózu V poměrně mladém věku. Co všechno mohli ještě vytvořit! Bohužel, někteří z nich žili v době, kdy nejen že nebylo očkování, ale nikdo ani netušil, co tuto nemoc vyvolává. Dokud na to nepřišel německý lékař Robert Koch. Připomněli jsme si to v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Uvidí lidé infračervené záření?

Oko namalované řasenkou (ilustrační foto)

Většina elektromagnetického vlnění je lidskému zraku skryta. Nevidíme vlny radiové, mikrovlnné, infračervené, ultrafialové, rentgenové ani gama. Světločivé buňky v našem oku jsou zkrátka citlivé jen na určitý rozsah vlnových délek světla. Vědci ale přišli na způsob, jak to obejít. Pomocí nanočástic aplikovaných do oka dokázali, že myši uviděly infračervené záření jako zelené světlo. Jak pokus probíhal? Mohl by z toho těžit člověk? Nad tím se zamýšlel prof. František Vyskočil z fyziologického ústavu AV.

Mohou si ptáci vybírat pohlaví potomků?

Rákosník zpěvný

V západní části Indického oceánu se nachází ráj turistů Seychely. Toto malé souostroví je osídleno mimo jiné rákosníky. Tito ptáci mají obdivuhodnou vlastnost. Když hrozí nedostatek potravy, líhnou se jim samečci, v období hojnosti samičky. Jak to dělají, nikdo neví. Při výzkumu se ale náhodně zjistilo něco jiného. Samičky pomaleji stárnou, když jim s mláďaty pomáhá jiný starší potomek – samička. Jak to celé funguje? To nám popsal biolog prof. Jaroslav Petr.

Jak probíhal Gagarinův let

V pondělí 12. dubna uplyne už 60 let od startu Jurije Gagarina. Start prvního kosmonauta, to byla velká událost. Prezentována byla jako politický triumf Sovětského Svazu a komunistické režimy mnoha států ho využívaly. Ale i kdyby v tom letu nebyla žádná politická symbolika, stejně šlo o veliký skok kupředu. Pro běžné lidi to bylo téměř nepředstavitelné – člověk poprvé kosmickým prostorem obletěl celou planetu. Jak jeho let probíhal? Připomněli jsme si nahrávky z archivu rozhlasu i nové poznatky o legendárním letu, které připravil Milan Halousek a načetl Miroslav Táborský.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.