Jubilejní 3000. díl Meteoru s Jiřím Grygarem. Po 58 letech se pořad vrací do jeskyní jako poprvé

20. březen 2021

Jeden z nejposlouchanějších pořadů Dvojky slaví, vysíláme již 3000. díl. Jak zimují netopýři? Žijí v jeskyních draci? Čím se svítilo v jeskyních? Dá se z podzemí pozorovat vesmír? Můžete se těšit na Jiřího Grygara, promluví i zakladatel Meteoru, čerstvě devadesátiletý Josef Kleibl. 

Nejstarší populárně-vědecký pořad Českého rozhlasu a jeden z nejposlouchanějších pořadů Dvojky se 20. března dočkal premiéry s pořadovým číslem 3000.

Průvodci jsou jeskyňáři Karel Drbal a František Krejča. Na výpravu do podzemí se vydáme s astrofyzikem Jiřím Grygarem, který 17. března oslaví 85 let, a biologem Jaroslavem Petrem.

Chcete Meteoru něco popřát? Napište vzpomínku, vzkaz nebo přání >>

Jeskyně, kde se natáčelo poprvé

Čtěte také

Meteor je vysílán v premiéře týden co týden. V průměru je to 52 premiér ročně. 520 dílů každé desetiletí. Na 20. března 2021 připadá jubilejní díl číslo 3000. Skvělá příležitost vydat se tam, kde se natáčel díl číslo 1. 

Tehdy 27. září 1963 šlo o pořad, který se celý věnoval jen speleologii. Nesl název „Horolezci v podzemí – Reportáž o zvláštnostech Chýnovské jeskyně v jižních Čechách“. Jeho stopáž byla přesně 21:42 minut.

Současný Meteor se vydává na totéž místo o téměř 58 let později. Co se tam od té doby změnilo? Hodně věcí.

Například byly významně rozšířeny objevené prostory jeskyně. 

Jeskyňářům v potápěčské výstroji se podařilo zmapovat ve 3D zatopené části jeskyně.

Slaví i Jiří Grygar – 85 let

Čtěte také

Do podzemí se v Meteoru vydáme i s astrofyzikem Jiřím Grygarem, který oslavil pouhé tři dny před premiérou pořadu své 85. narozeniny.

Do jeskyně půjde částečně jako služebně nejstarší vědecký spolupracovník, ale především proto, aby posluchače přesvědčil, že zkoumat vesmír se dá i z podzemí.

Jiří Grygar s Josefem Kleiblem

Netopýři a Purkyně

Dalším členem výpravy bude biolog Jaroslav Petr, stálý spolupracovník Meteoru. Chýnovská jeskyně je vyhlášeným zimovištěm netopýrů.

Podaří se výpravě Meteoru nějaké zahlédnout? Proč netopýři svůj zimní spánek přerušují? Žije v podzemí ještě něco kromě netopýrů? A jaký vztah měl k jeskyni věhlasný přírodovědec Jan Evangelista Purkyně?

Znělka poprvé zazněla v roce 1963

Vše začalo 27. září 1963, kdy se v pátek, přesně ve 14:31 poprvé ozvala známá znělka. S nápadem na nový pořad přišel Josef Kleibl, tehdy dvaatřicetiletý vedoucí Redakce vědy a techniky pro mládež.

Meteor se měl vysílat už roku 1962, ale nedařilo se najít vhodného autora. A pak to přišlo. Seznámení s Oldřichem Ungrem, redaktorem z Českých Budějovic. Ten miloval přírodu, trávil v ní hodiny a natáčel zvuky zvířat, především ptáků.

Zpočátku Meteor trval jen půl hodiny

Sázka na Ungera vyšla. Zprvu ještě půlhodinový Meteor začal mít úspěch. Ungrův zápal a obrovské nadšení se posluchačům líbilo. Navíc měl i příjemný, tak trochu tajuplný hlas, jako příroda sama. Meteor brzy začaly poslouchat miliony lidí a získal exkluzivní vysílací čas v sobotním ránu a prodloužení stopáže na hodinu.

Po Oldřichu Ungerovi nastoupil do role hlavního redaktora Meteoru Josef Kleibl. Pomáhal mu Bohumil Kolář, který působil v Meteoru v letech 1968–1978 a některá vydání dělal sám.

Vědecké případy Sherlocka Holmese v Meteoru

Kleibl posunul Meteor (19731992) do magazínového stylu, tedy jako pestré pásmo témat podávaných různou formou rozhovorů, reportáží, medailonků či dramatizací.

Ke koupi na Radiotéka.cz

Velký úspěch zaznamenala například série detektivních případů Sherlocka Holmese, ve které řeší záhady díky vědě. Autorsky se dramatizací ujal Rudolf Čechura, ale sedm dílů napsal i sám Josef Kleibl.

Jiří Grygar jako začínající vědec

Pro Meteor byl vždy klíčový dobrý výběr vědců popularizátorů. V pořadu začínal například mladý, tehdy ještě neznámý astronom Jiří Grygar, ze kterého se stal v průběhu let snad nejznámější popularizátor vůbec.

Paleta vědců se neustále rozrůstala a Meteor se stal poutavým a spolehlivým zdrojem informací. Jeho pravidelní posluchači vědí, že při sobotním ránu získají pestrou směs novinek a zajímavostí ze světa vědy a těší se na to. Mnozí vstávají, jen aby slyšeli Meteor. Poslech tohoto pořadu se dědí z generace na generaci, snad i díky tomu, že pro sobotní rodinnou snídani je Meteor ideální kulisou.

Jára Cimrman v Meteoru

Dnes už se o tom málo ví, ale existovalo úžasné personální propojení mezi partou nadšenců, kteří objevili Járu Cimrmana a Meteorem. Oldřich Unger hrál v mystifikacích Zdeňka Svěráka o Járu Cimrmanovi a naopak Zdeněk Svěrák a Miloň Čepelka účinkovali v Meteoru. Seznámili se tím nejprostším způsobem – byli to kolegové z práce, všichni redaktory Československého rozhlasu. Oldřich Unger pak dokonce i hrál v Divadle Járy Cimrmana (např. krále v pohádce Dlouhý, široký a krátkozraký).

Redaktoři Meteoru

Oldřich Unger 1963–1973

Bohumil Kolář 1968–1978

Josef Kleibl 1973–1992

Ivo Budil 1992–2006

Jindra Jarošová 2006–2008

Marek Janáč 2008–2013

Petr Sobotka 2014–dosud

Miloň Čepelka je autorem 

Miloň Čepelka spolupracuje s Meteorem dodnes. Také současný autor Meteoru Petr Sobotka spolupracoval s herci Divadla Járy Cimrmana, když připravil speciální seminář na podporu zvolení Járy Cimrmana čestným členem in memoriam České astronomické společnosti při příležitosti 100. výročí jejího založení.  Delegáti řádného sjezdu nakonec Cimrmana skutečně na apríla – 1. dubna 2017 – čestným členem zvolili.

Napište Meteoru vzkaz

Jak vzpomínáte na vysílání Meteoru? Kdy jste jej slyšeli poprvé? Chtěli byste něco vzkázat tvůrcům do rozhlasu? Napište přání, vzkaz nebo vzpomínku.  

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.